Veliki vodič za kupovinu pernatog kaputa koji će vam služiti godinama

Veliki vodič za kupovinu pernatog kaputa koji će vam služiti godinama

pernilleteisbaek / patriciagloriacontreras / collagevintage2

Reći ćemo vam kako postići ravnotežu između estetike i praktičnosti prilikom odabira kaputa s ispunom koji je glavni zimski odjevni predmet.

Nastavljamo graditi praktičnu, ali i modernu garderobu za jesen i zimu. Danas ćemo vam reći kako odabrati moderan kaput s pernatom ispunom koji će vas utopljavati.

Bez ovog komada zimi ne idemo nigdje. Pernati kaput prije svega treba vas grijati, zaštititi od vjetra, kiše, snijega i drugih vremenskih neprilika. Ne biste trebali zaboraviti ni na estetiku jer ovaj odjevni komad morate nositi sa zadovoljstvom i to svaki dan. Međutim, tu je još uvijek prije svega praktičnost.

Pa, na što treba obratiti pažnju pri kupnji pernatog kaputa?
pernati kaput od perja i paperja zimska

@khrisjoy_official

Materijal

Tend pernatih kaputa pretvorio se od čisto utilitarne stvari u artefakt pop kulture, što je, zauzvrat, iznjedrilo mnogo njegovih varijacija. Pernati kaputi sada su sašiveni od doslovno svega - od vune i pletenine do umjetne kože. Širok izbor nije loš, ali imajte na umu da će klasična verzija izrađena od tehnološke tkanine uvijek biti najtoplija. Poroznost materije je od velike važnosti jer ona određuje koliko pouzdano kaput zadržava toplinu i dopušta li tijelu da diše.

Koža (i prirodna i umjetna) ne moči se i dobro štiti od vjetra, ali istodobno uopće ne dopušta prolaz zraka. To znači da ispuna ne diše, odnosno izmjena topline je poremećena i često ćete ju morati otkopčavati, a tako se zaradi prehlada. Stoga, prilikom odabira kaputa s ispunom koji ćete koristiti za svaki dan, a ne u posebnim prilikama, dajte prednost visokokvalitetnom najlonu ili pamuku s posebnom impregnacijom.
pernati kaput zimski

@moncler

Detalji

Što manje detalja to bolje. Bilo koji dekor može naštetiti izolaciji i drugim primarnim funkcijama pernatog kaputa. Na primjer, usko postavljeni šavovi prorijedit će ispunu kaputa. Ekstravagantan ovratnik također ne pogoduje praktičnosti. No, kapuljača je, naprotiv, dobrodošla, još bolje ako ima oblogu od umjetnog krzna. Pernati kaputi s gumbima ili samo pasicom, uvijek je lošiji odabir od pernatog kaputa s patentnim zatvaračem od dna do vrha. Dobro je kad su suženja za ruke već ušivena s unutarnje strane rukava. Također biste trebali obratiti pažnju na količinu i pozicioniranje džepova koji su uvijek praktični za rukavice i kape kada ulazimo u unutarnje prostore.
kaput od perja za zimu

@asiatypek

Ispuna

Kod zimskog kaputa najvažniji je njegov unutarnji svijet, odnosno ono s čime je punjen. Iz naziva proizvoda (pernati kaput) jasno je da bi unutra trebalo biti perje i paperje, ali danas postoji mnogo više mogućnosti. Kaputi s ispunom od poliestera teško mogu konkurirati onim pernatima. Savjetujemo vam da izdvojite koju kunu više jer dugoročno će vam se višestruko isplatiti. Međutim, sad kad smo utvrdili da je najbolje odabrati perje, pitanje je koje perje je najbolje? Postoje komadi od guščjeg i pačjeg perja, s dodatnim primjesama perja i paperja. Što odabrati? Praksa pokazuje da je guščje perje topliji od pačjeg, ali takav kaput onda i košta više.

Inače, cijenu i kvalitetu pernatog kaputa čine mnogi čimbenici. Primjesa perja čini ga jeftinijim (paperje je skupo), ali i hladnijim (perje nije gusto kao paperje, što znači da je vjetru lakše prodrijeti kroz njega). Tu je i univerzalni pokazatelj količine punjenja. Što je veći ovaj pokazatelj, to je bolje. Visoka kvaliteta počinje od 650, vrlo visoka - 750-850, izvrsna - 900 i više. Za naše zime je dovoljno 650.
kaput od perja za zimu

@ivana__ho

Kroj

Posljednjih nekoliko zima favoriti su bili kraći kaputi, a najčešće pufaste jakne od perja. Izgledaju vrlo impresivno, ali za hladnog dana od njih i nema baš neke koristi. Mnogima su u djetinjstvu govorili da kada je hladno trebate pokriti donji dio leđa i bedra sve do koljena. S godinama ti savjeti postaju sve relevantniji. Srećom, najpopularniji model ove sezone je dugački pernati kaput, minimalno do koljena te oni koji dosežu do polovice listova.

Osim duljine, vrijedi obratiti pažnju i na dizajn ovratnika. Idealni pernati kaput pouzdano pokriva vrat, odnosno patentni zatvarač doseže samu bradu. U nekim se slučajevima ovratnik može skrojiti poput šala: tada je bolje da je voluminozan, pa ga, ako je potrebno, možete omotati oko vrata.

kaput od perja za zimu

@nettiweber

Kako odabrati veličinu pernatog kaputa?

Važna je i veličina pernatog kaputa. Kaput uvijek kupujte obučeni na način na koji provodite većinu svojih zimskih dana. Ako odaberete prevelik pernati kaput, čak i ako je nepropustan za vjetar, vjetar može ući ispod kaputa zbog nedovoljnog prianjanja uz tijelo, što nije baš ugodno. A, ako vam je kaput premali, očekuje vas neudobna i sputavajuća zima. Dakle, zimski se obucite, a pri isprobavanju svakako pokušajte sjesti, podignuti ruke u zrak, staviti dodatan šal i slično.