5 pravila osnovne garderobe koja više ne vrijede, a vi ih još uvijek primjenjujete

5 pravila osnovne garderobe koja više ne vrijede, a vi ih još uvijek primjenjujete

@leonorajimenez

Svi težimo osigurati svoj ormar s osnovnim odjevnim predmetima koji predstavljaju bazu naše garderobe. No, jeste li znali da još uvijek vjerujete u mnoga pravila koja su davnih dana prestala važiti.

Sigurno ste u više navrata naišli na mišljenje stilista da ako pravilno sastavite osnovnu garderobu, onda će vas pitanje "Što danas obući?" zaobići u velikom luku. Nejasna predodžba univerzalnog ormara već je prerasla u mnoge mitove i legende, pa smo odlučili obrazložiti koja su pravila o osnovnom ormaru odavno zastarjela.


Osnovna garderoba trebala bi biti isključivo neutralne boje

Mnogi vjeruju da bi se osnovni ormar trebao u potpunosti sastojati od crne i bijele boje. Naravno, nije tako teško kombinirati ostale stvari u tim bojama (svi se sjećamo baznog „bijelog topa ili majice i crnih hlača ili suknje“ kojeg smo naučili napamet još u školskim danima), ali modne kombinacije s takvim odjevnim predmetima izgledat će ne samo lakonski, već i dosadno. Bež, smeđa i druge nijanse neutralnih boja, također neće dodati raznolikost.

Stoga se prilikom izrade osnovnog ormara vodite prema cjelokupnoj paleti boja. Odaberite odjeću koja je u harmoniji jedna s drugom i koja najbolje odgovara vašem izgledu. Ne smijete zaboraviti da neke nijanse mogu lijepo naglasiti vaš ten, a neke ističu bore i nesavršenosti na njemu. Zapamtite da ne postoje boje koje vam ne odgovaraju, postoje samo neprikladne nijanse te boje. Sada postaje jasno zašto haljina koja savršeno pristaje vašoj prijateljici, vas čini bezličnom.
pravila osnovne bazne garderobe

@blaireadiebee

Postoji čaroban popis odjeće koja odgovara apsolutno svima

Svi vjeruju da ovaj popis postoji, ali nitko ne razmatra mogućnost da je ovaj popis drugačiji za svaku djevojku i ženu. I to ne ovisi o standardima koje je netko izmislio, već o individualnim karakteristikama figure, ukusa i stila života. Primjerice, žena koja ne može zamisliti život bez planinarenja ne treba obilje suknji i večernjih haljina, a ženi koja više voli čitanje knjiga nego sport ne trebaju sportske tajice, tenisice za trčanje i bicikli. Nitko osim vas ne može stvoriti ovaj univerzalni popis - međutim, mala (ili velika, odnosno dugačka) crna haljina koju je u zauvijek na listu klasike uvela Coco Chanel, nesumnjivo će biti korisna svima.
pravila osnovne bazne garderobe
Osnovne stvari uvijek će biti u trendu i nikada neće izaći iz mode

Naravno, klasični bež baloner ostat će u zoni "nedodirljivih stvari" još mnogo godina, ali moda se mijenja svake sezone i ne uspijeva sva odjeća dugo ostati u modi. Klasičan primjer: udoban kardigan. Do prije nekoliko godina svi su nosili izdužene pletenine i vjerovali da ova ugodna i topla stvar nikada neće izaći iz mode. No prošlo je nekoliko sezona, a pleteni kardigani gotovo su nestali s modne scene.

Stoga je vjerovanje da možete obaviti kupovinu i zauvijek zatvoriti svoju osnovu klasične garderobe, gotovo pa nemoguće.
pravila osnovne bazne garderobe
Modni detalji nisu potrebni u osnovnoj garderobi

Ogromna pogreška mnogih je vjerovanje da osnovni ormar savršeno može funkcionirati bez modnih dodataka. Upravo je zahvaljujući tim malim detaljima lako izgraditi stilsku i skladnu modnu kombinaciju. Mali hack za život: osnovnu kolekciju dodataka treba sastaviti s istom pažnjom kao i odjeću jer tada će i najdosadniji odjevni komad već na prvi pogled zaiskriti u novim bojama.
pravila osnovne bazne garderobe

@alexandrapereira

Samo jednostavna odjeća bez printa i detalja i može biti osnova

Vjeruje se da je osnovna odjeća nešto lakonsko i neutralno u stilu modne kuće The Row, međutim, odjeća s printom također može naći svoje mjesto u osnovnom ormaru. U većini slučajeva print ni na koji način ne utječe na kompatibilnost, pa slobodno dodajte stvari s polka točkicama, prugama ili s natpisom u vaš osnovni ormar i nosite ove stvari s neutralnijim predmetima.
pravila osnovne bazne garderobe

@nickleuze