Retinol: Prava istina o najdražem sastojku dermatologa

Retinol: Prava istina o najdražem sastojku dermatologa

Aktivni sastojak koji se smatra čudotvornim lijekom u krugovima zaljubljenika u svijet ljepote i kozmetike. Otkrivamo vam istinu što retinolom zapravo možete postići, a što ne.

Ako pitate dermatologe koji je to aktivni sastojak bez kojeg nikada ne žele ostati, odgovor je najčešće upravo retinol. Retinol je zapravo oblik vitamina A za koji je dokazano u brojim studijama kako ima pozitivan učinak na našu kožu. Retinol izgrađuje kožu, njezinu strukturu, pomaže protiv oštećenja od sunca, hiperpigmentacija i oplemenjuje ten. Riječ je o pravom višenamjenskom sastojku.

Ipak, tek nekolicina žena pribjegava korištenju retinola. Pitate se zašto? Zato što unatoč svim prednostima, korištenje retinola ima lošu reputaciju.


Pojasnit ćemo vam 5 najčešćih glasina o retinolu:

1. Srednje dvadesete je još uvijek prerano za korištenje retinola

Mnogi vide retinol kao sastojak namijenjen protiv starenja, ali to baš i nije tako. Vitamin A potreban je njezi kože i kod mlađih žena. Koži daje svježinu te je brani od nastanka bora zahvaljujući svom učinku koji stimulira kolagen. Retinol može biti jednako koristan u svakoj životnoj dobi.

retinol koža učinak lice
2. Retinol ne pomaže protiv nečistoća

I ova glasina je pogrešna. Retinol ima peeling djelovanje te pomaže kod bubuljica i začepljenih pora. Osim toga, olakšava otpuštanje odumrlih stanica kože što dovodi do čišćeg izgleda lica te utječe na smanjivanje proširenih pora. Važno je ne pretjerati s retinolom. Dovoljno ga je koristiti dva do tri puta tjedno i to prije spavanja jer upravo učinak 'odmašćivanja' kože može ju pretjerano isušiti.

3. Retinol nije za osjetljivu kožu

Točno jer na osjetljivoj koži retinol može uzrokovati iritaciju. Međutim treba napomenuti kako postoje mnogi oblici vitamina A te da svaki proizvod od retinola nema isti učinak. Derivati kiseline vitamina A su znatno manje iritirajući za kožu. Ako imate osjetljivu kožu, najbolje je informirati se kod svog dermatologa koju vrstu vitamina A koristiti.
retinol koža lice učinak
4. Retinol se ne smije primjenjivati tijekom ljeta

I ova tvrdnja je istinita jer retinol čini kožu osjetljivom na svjetlo. Zbog učinka aktivnog sastojka, uklanja gornji rožnati sloj kože te ona gubi svoju prirodnu zaštitu od sunca. Ako znate da ćete izlaziti na sunce, najbolje je uopće ne primjenjivati retinol tijekom dana. Nanesite ga navečer, a ujutro nakon rutine obavezno nanesite kremu s visokim zaštitnim faktorom.

5. Retinol se sastoji od vitamina A koji dovodi do neplodnosti

Kod oralne primjene visokih doza vitamina A kojeg mnogi piju kako bi suzbili teške akne ili rosaceu, postoji rizik od oštećenja fetusa ako zatrudnite. Retinol koji se primjenjuje na koži ima znatno manji učinak na organizam. Međutim kao mjeru predostrožnosti, retinol se ne preporučuje trudnicama, kao ni ženama koje planiraju trudnoću.