Psihodermatologija: Znate li kako koža reagira na stres?

Psihodermatologija: Znate li kako koža reagira na stres?

Svi smo čuli za onu izreku da su oči ogledalo duše, međutim što kada je koža lica ogledalo duše? Saznajte sve o psihodermatologiji jer sigurni smo da ćete se pronaći barem u nekim dijelovima.

Koža je naš najveći organ, a ako smo u stresnom stanju lice će nam to odmah pokazati i tu čak ne govorimo o samom izrazu lica.

Što je psihodermatologija?

Složeni odnos našeg uma i kože proučavaju psihodermatolozi. Koža igra važnu ulogu u imunološkom sustavu tijela i štiti unutarnje organe od vanjskog okruženja. Uklanja toksine i metabolite iz tijela, regulira tjelesnu temperaturu, a zahvaljujući mnogim živčanim završecima omogućava nam da osjetimo bol, ali i zadovoljstvo. Uz to, zajedno s mozgom, ona aktivno reagira na psihološka stanja.

Mehanizam je sljedeći: mozak i živčani sustav djeluju na imunološke stanice kože kroz različite receptore koji reagiraju na stres. Kako bi se prilagodio emocionalnom ili psihološkom pritisku, tijelo počinje proizvoditi hormon stresa kortizol koji pomaže tijelu da se nosi s opasnom situacijom, a istovremeno negativno utječe na stanje kože. Dokazano je da njegov višak smanjuje zaštitne funkcije epiderme, što znači sporo zarastanje rana, rizik od akni, ekcema, psorijaze, kao i pojačana reakcija na vanjsko zagađenje i upale.
Psihodermatologija i utjecaj mentalnog zdravlja na izgled kože lica i tijela

unsplash

Može li stanje kože uzrokovati stres?

Postoji i obrnuti proces gdje koža može utjecati na raspoloženje i izazvati stres. Bolesti poput vitiliga ili akni često izazivaju nesigurnost i sramotu. Uz to, takva se iskustva razvijaju u depresiju i živčani slom. Na primjer, nedavna studija pokazala je da se povećava broj hospitalizacija zbog psiholoških poremećaja kod osoba s problemima s kožom.

Kako spriječiti učinke stresa da se odraze na našu kožu?

Iako ne odgovaraju svi jednako emocionalno na kožne probleme, učenje kako se nositi sa stresom svakako je jedna od stvari koju morate usvojiti u svom životu. Bez obzira da li kožni problemi dolazili iz glave ili pak je koža ta koja utječe na glavu, ove jednostavne vježbe pomoći će vam u rješavanju istih kroz zdrav način života i duhovne prakse.
Psihodermatologija i utjecaj mentalnog zdravlja na izgled kože lica i tijela

unsplash

Vježbe disanja

Da biste uspostavili unutarnje procese u tijelu i naučili upravljati svojim emocijama, preporučujemo ovu učinkovitu vježbu:

Sjednite na pod u položaju lotosa ili polutke, leđa tijelo i noge na podu. ispravite, zatvorite oči i učvrstite tijelo

Duboko udahnite: osjetite hladan zrak koji ulazi u nosnice i prožima cijelo tijelo, teče kroz noge i izlazi topao kroz nos ili usta.

Analizirajte svoje osjećaje svaki put kada zrak uđe u vaše tijelo i prođe kroz nos, grlo i pluća.

Osjetite kako se trbuh kreće dok udišete i izdahnete.

Budite svjesni kretanja zraka koji ulazi i napušta tijelo, te energije koja se budi u vama

Ponovite ovu vježbu deset puta za opuštajući učinak prije bilo kojeg događaja koji može izazvati stres ili kada osjetite potrebu da prevladate već postojeći stres.
Psihodermatologija i utjecaj mentalnog zdravlja na izgled kože lica i tijela

unsplash

Meditacija

Pokušajte odvojiti deset minuta dnevno za sebe, usredotočite se na disanje i potpuno se opustite (već smo pisali o meditaciji - klik). Dobra praksa može pomoći kod stanja kože poput akni, alopecije, atopijskog dermatitisa i psorijaze.

Sport

Prema znanstvenicima, aerobne vježbe i joga savršeno oslobađaju tijelo od stresa pa mogu biti korisne za kožne bolesti sa psihološkom predrasudom kao što su trihotilomanija ili neurotska ekskorijacija.

Pravilna prehrana

Hrana bogata protuupalnim i antioksidacijskim tvarima, kao i hrana s niskim glikemijskim indeksom, poboljšava ne samo stanje kože, već i raspoloženje. Preporučujemo da u prehranu dodate ribu, jaja, zeleno povrće i voće kao što su jabuke, šipak, naranča.

Zdrav san

Neopisivo je važno uspostaviti potpuno zdrav san. Idealno je otići u krevet i zaspati između 10 i 11 sati navečer, jer se u to vrijeme aktivno proizvodi melatonin. Tijekom spavanja, ovaj hormon sprječava uništavanje kolagenih vlakana, smanjuje crvenilo kože i neutralizira slobodne radikale učinkovitije od vitamina C.
Psihodermatologija i utjecaj mentalnog zdravlja na izgled kože lica i tijela

unsplash

Psihodermatologija je na vrhuncu svog razvoja, a nove studije daju nam sve više i više informacija o odnosu kože i emocionalnog zdravlja. U svakom slučaju, neće vam samo koža biti zahvalna zbog vašeg suočavanja sa stresom na pravilan način, već ćete napokon osjetiti unutarnju harmoniju koja će biti korisna za cijelo tijelo.