Probiotici u njezi lica: Ima li ovaj novi beauty trend smisla?

Probiotici u njezi lica: Ima li ovaj novi beauty trend smisla?

@hollyrebeccawhite

Probiotici koji su se nekad svodili na potihe razgovore o reklamama za jogurte, sada imaju sjajno ruho - novi trend u njezi kože.

Probiotici su korisne bakterije koje žive u crijevima, ali i na površini kože. O tome kako probiotici utječu na stanje kože, kao i kakav je odnos crijeva i dermisa, saznajte u nastavku.

Iako se većina korisnih bakterija proizvode kao dodaci prehrani, sve veći broj marki počinje razvijati proizvode za njegu kože koji sadrže probiotike. Kada se primjenjuju lokalno, korisne bakterije mogu umiriti i navlažiti kožu te spriječiti izbijanje akni. No jesu li probiotici toliko dobri za kožu kao i za crijeva ili su takozvani probiotički proizvodi za njegu kože samo lijep marketinški trik? Donosimo vam sve što trebate znati o probiotičkoj njezi kože i povezanosti između zdravlja crijeva i kože.
Probiotici u njezi kože lica i tijela

Prvo, što su probiotici?

Jednostavno rečeno, probiotici su zdrave bakterije koje žive u crijevima, kao i na površini kože. Dobre bakterije prirodno se nalaze u fermentiranoj hrani poput kimchija, kombuche i kiselog kupusa, a što se tiče njege kože, mogu se dodati u sredstva za čišćenje lica, hidratantnu kremu i maske.

Odnos crijeva i kože

Ljudsko tijelo sadrži oko 1000 različitih vrsta bakterija. Veliki postotak tih bakterija živi u crijevima i koži, a znamo da imaju itekako prisan sustav međusobnog odnosa. Pokazalo se da promjene u mikrobiomu crijeva mogu izravno utjecati na kožu. Dobar primjer s kojim smo se svi sreli je odraz promjene prehrana na našoj koži koji je povezan s aknama i ostalim upalama kože.
Probiotici u njezi kože lica i tijela

Blagodati lokalnih probiotika za njegu kože

Kada se lokalno primjenjuju, probiotici jačaju mikrobiom kože, u osnovi zaštitni veo dizajniran da zarobi vlagu i poboljša teksturu kože. Kada je vaš mikrobiom kože u ravnoteži, pomaže neutralizirati čimbenike koji mogu negativno utjecati na njega. Crvenilo i suhoća su uobičajeni problemi kože s kojima se probiotici mogu jako dobro nositi. Lokalni probiotici su zbog protuupalnih svojstava posebno korisni za ljude s kroničnim kožnim oboljenjima poput ekcema, psorijaze, pa čak i akni.
Probiotici u njezi kože lica i tijela
Razmislite i o uzimanju probiotika i u prehrani

Iako lokalni probiotici zasigurno pridonose vašem izgledu, oni koji se ozbiljno odlučili svoju kožu pretvoriti u oni blistavu, trebali bi razmotriti dodatni režim njege kože s oralnim unosom korisnih bakterija. Zajedno, oralni dodaci i lokalni probiotici korisni su za lice i tijelo. Idealno, beauty rutina znači i jedno i drugo

Naravno, sami probiotici nisu čarobno sredstvo koje u jednom potezu može učiniti čudo za vašu kožu. Iz prehrane biste trebali ukloniti šećer i mliječne proizvode te ih zamijeniti povrćem, voćem i cjelovitim žitaricama, koje sadrže vlakna koja hrane zdrave crijevne bakterije.