Koje sastojke tražiti u proizvodima za njegu problematične kože?

Koje sastojke tražiti u proizvodima za njegu problematične kože?

Reći ćemo vam sve o uzrocima akni, kao i o sastojcima koji će vam dati najbolji rezultat u borbi protiv akni, prištića i mitesera.

Svaka vrsta kože treba svoju posebnu njegu, a pogotovo ona na kojoj postoje problemi poput akni. Reći ćemo vam glavne uzroke pojave problema, kako njegovati takvu koži i koje preparate koristiti.


Problematična koža: uzroci

Genetika. Jedan od glavnih razloga za pojavu akni i komedona je genetska predispozicija, i nažalost, bez obzira kako se borili s ovim problemom, oni se i dalje mogu pojaviti s vremena na vrijeme. U vašoj je moći kontrolirati postupak brige i pravilno tretirati svoju kožu te na vrijeme poduzeti potrebne mjere.

Hormoni. Akne i prištići također mogu biti posljedica hormonalnih promjena. Tijekom menstruacije, trudnoće i drugih razdoblja koja utječu na hormonsku ravnotežu, razina progesterona raste te povećava rad lojnih žlijezda. Zbog toga se pojavljuju akne i prištići.

Probavne smetnje. Zdravlje unutarnjih organa, uključujući probavni sustav, izravno utječe na stanje kože. Velik broj kožnih problema pojavljuje se zbog problema s gastrointestinalnim traktom. Također, lice odražava posljedice neuravnotežene prehrane. Nepravilna prehrana ili stalne dijete ne dopuštaju tijelu da primi mikro i makroelemente potrebne za zdravlje.

Stres. Kada ste nervozni i zabrinuti, tijelo počinje aktivno proizvoditi hormon kortizol, koji smanjuje zaštitne funkcije epiderme i izaziva pojačano lučenje sebuma. Rezultat su akne, prištići i miteseri.

Uzimanje lijekova. Probleme s kožom mogu uzrokovati i lijekovi. To se posebno odnosi na hormonalne lijekove. Uz to, mogući su negativni učinci na kožu nakon uzimanja određenih antibiotika i antidepresiva.
problematična koža akne, prištići, miteseri

pexels

Kako liječiti i njegovati problematičnu kožu sklonu aknama, prištićima i miteserima?

Liječenje i njegu kože s teškim aknama propisuje liječnik nakon savjetovanja i pregleda. Daljnje radnje određuju se ovisno o težini akni, a postoje tri razine, odnosno blage, umjerene i teške akne. O svakom redom.

Blagi problemi. Ako su problemi s kožom blagi, tada liječenje ne zahtijeva lijekove te se možete ograničiti na vanjsku terapiju.

Umjereni problemi. U tom se slučaju kombiniraju i unutarnji i vanjski tretman. Pravilna kućna njega, salonski tretmani i promjene u prehrani te mogući suplementi uobičajenoj dijeti.

Teški stupanj. U situaciji kada su problemi s kožom ozbiljni, fokus liječenja je na unutarnjoj terapiji. Potreban je cjelovit pregled koji uključuje pregled i kod ginekologa i endokrinologa. Tada liječnik može propisati antibiotike ili hormonalne tablete. Kao dodatne mjere moguće je uzimati omega-3 ili ostale elemente u tragovima kao što su cink, kalij, natrij, magnezij.
problematična koža akne, prištići, miteseri

unsplash

Koje sastojke tražiti u proizvodima za problematičnu kožu?

Za sušenje prištića dobro su proizvodi koji sadrže cink ili salicilnu kiselinu. Obje komponente imaju antibakterijsko i protuupalno djelovanje, a također pomažu ubrzati proces zacjeljivanja.

U borbi protiv pretjeranog mašćenja kože pomaže retinol jer regulira rad lojnih žlijezda, ubrzava obnavljanje stanica, sužava i čisti pore.

Također potražite prirodne biljne sastojke poput nevena, kadulje, aloe ili kamilice.

Još jedna biljna komponenta na koju biste trebali obratiti pažnju prilikom odabira proizvoda za problematičnu kožu je ekstrakt vještica lijeske. To je grm koji raste u velikoj vlažnosti u šumama Sjeverne Amerike i Istočne Azije. Biljka dobro smiruje kožu, uklanja upale, sužava pore i smanjuje masni sjaj.

Možete koristiti i proizvode od gline. Ova komponenta djeluje antiseptički, čisti i uklanja toksine. Ali trebali biste biti oprezni jer jako isušuje kožu.
problematična koža akne, prištići, miteseri

pexels

A što je s peelingom?

Ako imate problematičnu kožu, najbolji je kemijski piling. Abrazivne pilinge (one s grubim česticama) treba izbaciti jer male čestice mogu još više oštetiti epidermu. Postupak pilinga preporučuje se provoditi samo u razdoblju kada nema aktivnog pogoršanja akni i prištića.