Kako pravilno čuvati parfeme i spriječiti da promjene miris?

Kako pravilno čuvati parfeme i spriječiti da promjene miris?

pexels

Ne želite da vaš omiljeni parfem izgubi ili promjeni svoj prepoznatljiv miris. Naučite kako se pravilno brinuti za dragocjene bočice mirisnih nota.

Obraćate li pažnju na rok trajanja vašeg parfema ili ga uvijek uspijevate potrošiti do tog 'sudnjeg' dana? Što ako i ne uvidite da je vaš parfem počeo mijenjati miris i da više nije baš onakav kakvog ste ga kupili?

Imajte na umu da se s vremenom bilo koji parfemski sastav na ovaj ili onaj način počinje podvrgne promjenama. Ako pravilno vodite brigu o svojim mirisnim bočicama, pažljivo ih čuvate, kao što se od vas i očekuje jer riječ je o skupocjenijom proizvodu, tada se možete duže vrijeme odolijevati njegovim promjenama, gubitku mirisa ili pojavljivanju neugodnih nota. Evo kako pohraniti i čuvati parfeme kako bi što duže ostali ugodni nosu, ali i srcu.
Kako pravilno čuvati bočicu mirisa parfema

unsplash

Prosječni rok trajanja parfema je tri do pet godina. Međutim, to uopće ne znači da se istekli parfem ne može koristiti. Parfemske kompozicije zadržavaju svoja jedinstvena svojstva duže od krema za lice i tijelo ili ruževa za usne. Razlog tome je što osim aromatičnog sastava koji uključuje prirodne i sintetičke komponente, sadrže i alkohol koji je izvrstan konzervans.

Da biste produžili životni vijek svog parfema trebate slijediti ova pravila:
Kako pravilno čuvati bočicu mirisa parfema

unsplash

- čuvajte bočice parfema na tamnom mjestu, daleko od izravne sunčeve svjetlosti. Negativno zračenje uništava molekularnu strukturu sastojaka mirisa

- pratite vlažnost i temperaturu u prostoriji u kojoj se parfem pohranjuje. Optimalni uvjeti su sobna temperatura od 20 do 25 stupnjeva s vlagom od 70%. Usput, kupaonica nije najprikladnije mjesto za pohranu kolekcije parfema jer se ti uvjeti konstantno mijenjanju.

- nemojte tresti bočicu parfema. Na primjer, ako je parfem stariji od pet godina, onda ga definitivno ne treba čuvati u ladici za stol ili nositi sa sobom u torbi
Kako pravilno čuvati bočicu mirisa parfema

unsplash

- ne zaboravite uvijek staviti poklopac parfema na svoje mjesto kako zrak ne bi ulazio unutar mirisne kompozicije. Ako koristite parfem s bočicom u obliku spreja, onda će na vas ovaj problem utjecati u manjoj mjeri jer uska rupica spreja ne dopušta prolazak zraka i ne dopušta isparavanju komponenti. Međutim, ako koristite običnu bocu koju je moguće ponovo napuniti, provjerite da li je poklopac dobro zatvoren

- ako sakupljate vintage mirise, onda zapamtite da kada se takve kompozicije čuvaju duže vrijeme (više od 10-15 godina), gornje note iz njih ispare. Najčešće su to note agruma i voća. U skladu s tim, miris gušćeg i opojnijeg sastava u kojem prevladavaju drvenaste i orijentalne note, svakako se skladište puno bolje i duže od ostalih.