Kako jednom zauvijek odrediti koji tip kože imate i kako ju njegovati?

Kako jednom zauvijek odrediti koji tip kože imate i kako ju njegovati?

Prije kupnje određenog proizvoda za njegu lica morate razumjeti da li je prikladan za vas ili ne. Glavni su kriteriji dob i tip kože. Ako je s prvim sve jasno, onda ćemo vam s drugim pomoći.


Tri koraka za određivanje vašeg tipa kože:

Ne trebate biti dermatolog da biste shvatili kojem tipu kože pripada vaša koža. Tri su koraka do stjecanja ovog 'najvećeg' znanja. A sva tri su izuzetno jednostavna.

1. Pronađite ogledalo.

2. Pažljivo pregledajte pore. Velike pore, koje pomalo podsjećaju na rupice narančine kore, ukazuju na masnu vrstu kože. Odsutnost vidljivih pora ukazuje na suhi tip. Nepostojanje vidljivih pora na obrazima, ali proširene pore u T zoni ukazuju na kombinirani tip kože. Ako vam nijedan opis ne odgovara, a pore se ne mogu nazvati povećanim ili potpuno nevidljivim, onda ste najvjerojatnije taj rijetki sretni vlasnik normalnog tipa kože.

3. Da biste bili sigurni u svoja nagađanja, napravite još jedan test. Lagano se stisnite prstom na obrazu i pogledajte kako vam se čini koža pod pritiskom prstiju. Ako se prikupi, odnosno sitno nabora, to ukazuje na nedostatak vlage i potvrđuje činjenicu da je vaša koža kombiniranog ili suhog tipa. Ako se na dodir osjeća gusto i glatko, to ukazuje na njenu hidrataciju i da možete u potpunosti isključiti mogućnost suhe ili kombinirane vrste kože.


Sada znate kojem tipu pripada vaša koža. Dakle, je li sada vrijeme da bacite svoje kreme u smeće i trče za novim? Bez brige, nećemo vas ostaviti bez detaljnih uputa i reći ćemo vam kakvu njegu i postupke zahtijeva svaki tip kože.

tip kože lica, vrsta kože, njega

pexels

Suha koža

Unatoč činjenici da vlasnici suhe kože ne trebaju brinuti zbog proširenih pora i masnog sjaja, još uvijek se moraju itekako brinuti za svoju kožu. Ova vrsta kože često ima problema sa zdravim izgledom. Suha koža često izgleda umorno i iscrpljeno. To je posebno vidljivo u hladnoj sezoni, kada smo suočeni s nedostatkom sunca i prekomjernim suhim zrakom. Kako riješiti probleme ljuštenja, tankoće i gubitka elastičnosti koji su toliko poznati vlasnicima ove vrste? Opet dovoljna količina popijene vode, pravilna prehrana i dobra hidratizacija kože lica. U tome će vam pomoći sve vrste naprava (da dobro ste čuli), krema, maski i beauty gadgeta. Na primjer, ovlaživač zraka trebao bi postati vaš nezamjenjivi pomoćnik u borbi za ljepotu kože. Također dobra pomoć bila bi promjena u vašoj prehrani. Stručnjaci posebno inzistiraju na uvođenju proizvoda, poput avokada i raznolikog povrća i smoothieja koji će vas tretirati iznutra. Općenito govoreći, vlasnici suhe kože posebno bi se trebali zaljubiti u hranu bogatu Omega-3, koja će pomoći održavanju kože toniranom i dobro hidratiziranom. Pri izboru kozmetike trebaju vam guste i hidratantne formule, uz apsolutno izbjegavanje formula s alkoholom i jakim kiselinama.
tip kože lica, vrsta kože, njega

pexels

Masna koža

Počnimo s lošim vijestima. U pravilu, ova vrsta kože nije vrlo atraktivna u izgledu; proširene pore, nezdravo blijeđenje, redovito crvenilo. Međutim, sigurni smo da to znate iz prve ruke. Međutim, unatoč svim gore navedenim problemima, čak i masna koža može izgledati lijepo i njegovano. Ključ uspjeha je redovito čišćenje. Izvodite svoj lagani mehanički piling i koristite ga dva do tri puta tjedno koristeći prste ili električne četkice koje su danas popularne (oprez ako ćete koristiti peeling s česticama). Također ne zaboravite na maske za lice na bazi kiselina koje se trebaju koristiti ne više od jednom mjesečno. One će pomoći redovito ažurirati kožu te u nekim slučajevima mogu riješiti probleme akni i drugih raznih osipa. Ne zaboravite da u svom slučaju koristite nekomedogenu kozmetiku koja neće začepiti kanale lojnih žlijezda. Također, izbjegavajte proizvode na bazi alkohola, iako se takvi proizvodi uglavnom preporučuju masnoj koži. Takvu kozmetiku može odabrati isključivo kozmetolog koji detaljnije može proučiti vaše potrebe na koži.
tip kože lica, vrsta kože, njega

pexels

Kombinirana koža

Kao što možda pretpostavljate, karakteriziraju vas problemi dva tipa kože odjednom. T-zona se u pravilu može pohvaliti povećanim porama i masnim sjajem, a ostali (najčešće obrazi) doživljavaju stalnu suhoću i nedostatak vlage. Vaš je zadatak pronaći ravnotežu između dvije vrste njege i pokušati dati koži ono što joj je trenutno potrebno. Ponekad joj može nedostajati hidratacije, a ponekad pravilno čišćenje. Trebali biste naučiti najnovije trendove u kućnoj njezi zvane „multitasking“ - govorimo o korištenju nekoliko proizvoda za različita područja lica. Sve je počelo, kao što i ime implicira, razgraničenjem područja za nanošenje maski, a sada je već prešlo na područje krema i seruma. Na kraju, ne nanosite istu kremu na oči i čelo, kao što ne njeguje usne jednako kao nos. Zar ne?
pexels
Normalna koža

Čestitamo, sretniji ste od bilo koga drugog. Vaša koža je gotovo bez ikakvih problema. Niste upoznati s problemima proširenih pora i suhoće od laganog vala povjetarca. Nikada se niste susreli s neobjašnjivim osipima i masnim sjajem na čelu. Imate sreće, što drugo reći. Takva je koža elastična, glatka, karakterizira je normalno lučenje sebuma, a podnosi i različite kozmetičke manipulacije. Međutim, vaš je zadatak jedan od najtežih. Morate sačuvati svu ovu ljepotu, unatoč užasnim uvjetima okoliša i prirodnom procesu biološkog starenja, zbog čega se vaš normalan tip kože može lako pretvoriti u onaj suhi. Savjet? Redovna njega! Nije čudno, ali vlasnici normalnog tipa kože manje se brinu oko ljepote svoje kože, što dovodi do pojave preuranjenih znakova starenja. Ne zapostavljajte osnovna pravila njege i, vjerujte nam, nikada nećete saznati što je drugačiji tip kože, kao ni za probleme povezane s njima.