Kada make-upu zapravo istječe rok trajanja?

Kada make-upu zapravo istječe rok trajanja?

pexels

Bez obzira koliko volimo našu maskaru ili ruž za usne, doći će vrijeme da se oprostimo od njih jer i kozmetika ima rok trajanja.


Nažalost, rok trajanja šminke često se ne podudara s količinom proizvoda koja se još uvijek nalazi u pakiranju. Ovo pogotovo vrijedi za žene koje se ne šminkaju svaki dan. Vaš vjerni ruž za usne, najdraža maskara ili bronzer koji nije još ni blizo da izgleda 'pri kraju', svim tim proizvodima možda je već istekao rok trajanja, a vi ih još uvijek koristite i riskirate ozbiljne probleme. 

šminka, make-up rok trajanja

unsplash

Važno je znati kako rok trajanja kozmetike nakon otvaranja više se ne podudara s općim rokom trajanja kao da proizvod još uvijek nije otvoren. Koliko god to zvučalo tužno, nakon otvaranja, proizvodima naglo pada rok trajanja. Na primjer, ako kozmetiku pohranjujete pogrešno onda su ti rokovi još i kraći. Isto tako, morate biti svjesni da svakom primjenom, u proizvodima se množi sve više bakterija i nečistoća.  Ako ne znate kada se pozdraviti sa svojim omiljenim make-up proizvodima, evo nekoliko znakova da je vrijeme da ih odbacite. 
šminka, make-up rok trajanja

unsplash

Rok trajanja kozmetike nakon otvaranja naveden je na ambalaži. To su mali simboli sa slikom staklenke s poklopcem i natpisom 6M, 12M ili 24M (M - mjesec). Označavaju vremenski period u kojem ih sigurno možete koristiti nakon dana otvaranja. Rok trajanja, odnosno datum do kojeg treba koristiti kozmetiku prikazan je na pakiranju sa simbolom sata i odnosi se na neotvorenu kozmetiku
šminka, make-up rok trajanja

unsplash

Ovo je najčešći vremenski rok unutar kojeg sigurno možete koristiti svoju šminku:

Olovka za oči, tuš, sjenilo za oči, tekuća i kremasta sjenila ─ 3-4 mjeseca;
maskara ─ 3-6 mjeseci;
primer, tekući highlighter, korektori, tekući puder ─ 12 mjeseci;
highlighter u kamenu, rumenilo, bronzer, puderi u kamenu ili prahu ─ 24 mjeseca;
ruževi, olovke za usne i sjajilo za usne ─ 24 mjeseca
šminka, make-up rok trajanja

unsplash