Jeste li znali ovo o retinolu i koristite li ga na pravilan način?

Jeste li znali ovo o retinolu i koristite li ga na pravilan način?

Svi smo već čuli za retinol, a mnogi su ga već i isprobali ili ga još uvijek aktivno koriste.

Kad je riječ o lijepoj i blistavoj koži, kao i borbi protiv bora, svi znamo da je naš najbolji saveznik u tome retinol. Ironija je da unatoč raznolikosti proizvoda s ovim sastojkom na policama ljekarni i u kozmetičkim trgovinama, malo ljudi razumije što je to retinol i kako djeluje. Vrijeme je da to saznate i da naučite kako ga pravilno koristiti.

Retinol je vitamin A odgovoran za obnovu stanica u tijelu i proizvodnju kolagena. Dodaje se kozmetičkim preparatima i kremama protiv starenja kože, ali i onima koje se bore protiv akni. Djeluje kao antioksidans i pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Osim toga, možete ga i piti kroz kapsule vitamina A, međutim u tom slučaju najbolje je konzultirati se s liječnikom, tako da ćemo mi ostati skoncentrirani na kozmetiku s retinolom za vanjsku primjenu na koži.
kako se koristi retinol na koži lica

pexels

Počnite koristiti retinol nakon 25. godine života

Dugo vremena nije se preporučivao retinol za žene mlađe od 30 godina, ali zahvaljujući modernom razvoju, situacija se promijenila. Prag starosne dobi sada je iznad 25 godina što je i sjajno vrijeme za uključivanje retinola u program njege lica. To je period života kada se prve i bore počinju formirati, a najbolji način prevencije je kad se problemu pristupi u njegovom samom nastajanju.

Pripazite na moguću iritaciju kože

Uz čestu upotrebu ili visoke koncentracije, retinol može izazvati iritaciju. Prvo odaberite proizvode s postotkom retinola od 0,01 do 0,03 i koristite dozu veličine graška. Nanosite ga dva puta tjedno i postupno povećavajte učestalost upotrebe tako da se koža prilagodi. Osim toga, na tržištu su se pojavili proizvodi s formulama za osjetljivu kožu koja je sklonija osipima i iritacijama, tako da ako ste vlasnica delikatne kože, svakako obratite pažnju na te formule. Djelatna tvar u njima djeluje vrlo nježno i ne izaziva iritaciju.
kako se koristi retinol na koži lica

pexels

Ispitivanje nuspojava

Blaga iritacija, suhoća i preosjetljivost na sunce normalni su tijekom prilagođavanja kože retinolu. Ako imate netoleranciju na aktivnu tvar, nije smak svijeta. Jednostavno obratite pažnju na ostale proizvode protiv starenja koji nemaju takve nuspojave. Kozmetika je jako individualna stvar i nešto što će odgovarati jednom tipu kože, drugom može učiti više štete nego dobrobiti. Važno je problemu pristupiti individualno i pronaći najbolje rješenje za sebe.

Ne zaboravite biti oprezni na suncu

Retinol čini vašu kožu osjetljivom na ultraljubičaste zrake i drastično smanjuju njezinu učinkovitost obrane. Nanesite sredstva s retinolom prije spavanja, a popodne koristite kremu za sunčanje s faktorom zaštite od sunca od 30 i više (što veći faktor to bolje). Ni u kojem slučaju ne koristite kozmetiku s visokim sadržajem vitamina A tijekom vrućih mjeseci i tijekom putovanja u južne zemlje, a nakon nanošenja, ne biste trebali biti na izravnom suncu.
kako se koristi retinol na koži lica

pexels

Ne zaboravite na vrat i dekolte

Ne ograničavajte se samo na lice jer vrat i dekolte nisu ništa manje osjetljivi na problematiku s kojom se borite na licu. Ako vam se čini da je doza retinola visoka za ta područja, razrijedite proizvod hidratantnom kremom obogaćenom ceramidima.