Jesen je savršeno vrijeme za uvođenje AHA i BHA kiselina u beauty rutinu- evo što morate znati o njima

Jesen je savršeno vrijeme za uvođenje AHA i BHA kiselina u beauty rutinu- evo što morate znati o njima

U profesionalnim tretmanima za njegu kože, stručnjaci AHA i BHA kiseline upotrebljavaju već godinama i jedno su od najjačih oružja u borbi protiv niza nepravilnosti na koži. Zašto biste u beauty rutinu trebali uvesti AHA i BHA kiseline i koja je razlika među njima, saznajte u nastavku

Što su AHA i BHA kiseline?

Alfa hidroksilne kiseline (AHA) i beta hidroksilna kiselina (BHA) osim u profesionalnim tretmanima, dostupne su i u proizvodima za njegu lica kod kuće.
AHA i BHA kiseline djeluju tako da uklanjaju mrtve stanice s površine kože, a osim toga, koristimo ih za tretiranje cijelog niza nepravilnosti na koži- hiperpigmentacije, poboljšavanje izgleda bora, proširene pore i neujednačen ten samo su neki od problema na koje AHA i BHA kiseline imaju blagotvorno djelovanje. AHA i BHA kiseline na koži rade eksfolijaciju, a za razliku od mehaničkog pilinga, nježno, ali učinkovito „otapaju“ mrtve stanice na koži i ubrzavaju proces izmjene stanica kože. S obzirom na to da se koriste za niz problema na koži, AHA i BHA kiseline možete koristi bez obzira na godine.

 

Sve što morate znati o AHA i BHA kiselinama, eclectic.hr

Što su AHA kiseline?

AHA kiseline ili alfa hidroksilne kiseline često se nazivaju i voćnim kiselinama, a najpoznatije su glikolna, malična, citrična i mliječna. AHA kiseline topljive su u vodi i djeluju na površinu kože. Najbolji  su izbor za normalnu i suhu kožu, kao i kožu s oštećenjima od sunca. Također, poboljšavaju izgled tanke i naborane kože koji nastaje kao posljedica izlaganja  kože suncu. Najčešće se koriste za tretiranje proširenih ili začepljenih pora, kao i suhe kože.

Sve što morate znati o AHA i BHA kiselinama, eclectic.hr

Što su BHA kiseline?

Kada govorimo o BHA kiselini ili beta hidroksilnoj kiselini govorimo o salicilnoj kiselini. Za razliku od AHA kiselina koje djeluju na samo na površini kože, BHA kiseline djeluju dubinski. Najbolji su izbor za masnu kožu sklonu nepravilnostima i aknama, kožu s proširenim porama i kožu s nepravilnom i neujednačenom teksturom. BHA kiseline čiste pore i djeluju antiseptički i protuupalno, a osim toga reguliraju lučenje sebuma pa tako smanjuju stvaranje prištića, mitesera i akni.

Sve što morate znati o AHA i BHA kiselinama, eclectic.hr

Smiju li se AHA i BHA kiseline koristiti istovremeno?

AHA i BHA kiseline ne preporučuje se koristiti istovremeno, no naizmjeničnim korištenjem možete postići vrlo dobre rezultate. Možete ih koristiti tako da jednu večer koristite AHA kiseline, a drugu BHA kiseline, ili se možete odlučiti za AHA kiseline u jutarnjoj rutini njege kože, dok BHA kiseline možete koristiti u večernjoj beauty rutini. Bez obzira na koju se opciju kiselina odlučili, vrlo je važno da znate da su obje kiseline eksfolijanti i da je nakon njihovog korištenja potreban hidratantni njegujući serum ili krema kao ne bi isušile kožu. Jesen i zima savršen i su periodi za korištenje AHA i BHA kiselina jer je tada sunce slabije, ali nikako ne smijete zaboraviti svako jutro nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom.