Beauty savjet: Kako ukloniti upaljeni prištić, a da ne ostane ožiljak?

Beauty savjet: Kako ukloniti upaljeni prištić, a da ne ostane ožiljak?

Ako se hitno trebate riješiti upaljenog prištića, ovi savjeti itekako će vam biti korisni. 7 koraka i možete zaboraviti da je prištić ikada bio prisutan.

Unatoč svim preporukama dermatologa, svatko od nas istisnuo je prištić barem jednom u životu. Nažalost, to ne pomaže u rješavanju problema s prištićima ili aknama. Istiskivanje prištića često zna završiti loše, a to znači da samo povećavamo zonu lezije, a mjesto istisnutog prištića postaje natečeno i crvenilo. Međutim, mnogi od nas vole riskirati.

Kozmetičari kažu da je stiskanje prištića opasno jer infekciju možete proširiti po licu i sljedeći dan dobiti još veću upalu, a onda maskiranje nedostataka bit će teško. Pored toga, ako uložite previše napora u tiskanje prištića kod kuće, mogu se pojaviti ožiljci, pogotovo kad je riječ o dubljim prištićima i aknama. Dermatolozi savjetuju da taj 'prljavi' posao ipak ostavite stručnjacima.

Ali ako hitno trebate ukloniti upaljenu aknu ili prištić, evo kratke upute koja će vam pomoći bez da na koži ostane ožiljak.
kako istisnuti ukloniti upaljeni prištić aknu

unsplash

Detaljne upute: Kako ukloniti upaljeni prištić?

Čišćenje kože

Za čišćenje kože ne morate poduzimati mnogo koraka. Jednostavno isperite šminku (ako je bila na licu) omiljenim sredstvom za uklanjanje šminke, a zatim lice operite sredstvom za čišćenje kože jer mlijeko ili dvofazna tekućina ne uklanjaju uvijek 100% šminke s lica. Stoga nemojte zanemariti dvostupanjski sustav čišćenja kože.

Koristite tonik s kiselinom ili piling

Najbolje je obrisati lice i mjesto upale kiselinskim tonikom. Kiselina nježno eksfolira kožu, uklanjajući višak sebuma, prljavštine i mrtvih stanica kože s njene površine.

Umjesto tonika, mogu se koristiti i pilinzi. Ali to nikako ne podrazumijeva piling s fizičkim česticama, već onaj koji djeluje na kemijskoj bazi. Takav piling otopit će mrtve stanice i ukloniti višak sebuma iz pora.

Topli oblog

Ali ako govorimo o aknama i upalama tada prvo morate ukloniti uzrok njezine pojave, a tek potom ukloniti upalu. A u ovom vam treba topli oblog. Ručnik za lice možete jednostavno navlažiti toplom vodom i nanijeti ga na područje upale. To će pomoći u otvaranju pora i izlučivanju prištića.
kako istisnuti ukloniti upaljeni prištić aknu

unsplash

Stisnite prištić

Nakon što uklonite oblog, odmah uzmite dva štapića za uši ili komad vate koji ćete staviti između prstiju i nježno stisnite prištić. Ne primjenjujte previše sile. Gnoj bi trebao izaći lako i brzo, jer ste prethodno parili lice. Obrišite područje dezinficijensom namijenjenim za kožu. Napomena: Ako prištić još nije stvorio jezgru (bijeli dio) ili ako trebate uložiti previše napora da biste ga istisnuli, odustanite i takav prištić nemojte tiskati.

Hladni kompres

Kako se mjesto istisnutog prištića ne bi pocrvenilo i nabubrilo još više, nanesite hladni oblog. To će pomoći ukloniti upalu. Uzmite nekoliko kockica leda i umotajte ih u pamučni ubrus ili ručnik. Na mjesto upale stavite hladan oblog 1 minutu, ovo bi vrijeme trebalo biti dovoljno za uklanjanje nadraženosti i crvenila.

Koristite tonik i serum / kremu

Odmah nakon što istisnete prištić trebate nanijeti osnovne proizvode za njegu kože jer to će vam pomoći da spriječite pojavu pigmentacija ili ožiljaka na mjestu istisnutog prištića. Prvo obrišite lice tonikom, a zatim nanesite hidratantni serum. Najbolje je koristiti kozmetičke proizvode s rashladnim učinkom ili onim umirujućim.
kako istisnuti ukloniti upaljeni prištić aknu

pexels

Koristite flaster za prištić

Flasteri za prištiće u ovoj fazi pomoći će u sprečavanju ulaska bakterija u oštećenu kožu. Uz to, sadrže umirujuće i isušujući sastojke koji će pomoći bržem zacjeljivanju kože nakon prištića. Prozirne flastere za prištiće najbolje je koristiti noću, iako se neki mogu nanositi i pod šminkom. Ako trebate nanijeti šminku odmah nakon postupka, koristite gel za liječenje akni. Nakon sušenja oni će na koži stvoriti nevidljivu barijeru i boriti se protiv upale čak i kada nosite šminku.