8 stvari koje i vi radite, a zbog njih je vaša kosa beživotna

8 stvari koje i vi radite, a zbog njih je vaša kosa beživotna

unsplash

Vrijeme je da se riješite ovih navika zbog kojih vaša kosa nikada neće biti sjajna i zdrava.

Vežete kosu u čvrsti rep

Česta navika mnogih žena. Da bi zadržali rep, gumicu nekoliko puta čvrsto vežete oko kose. To dovodi do ozbiljne napetosti kose, pucanja i oštećenja folikula. One postaju slabe i prestaju držati kosu tako gdje bi trebale. Ako stalno nosite zategnute repove, morat ćete se oprostiti od guste kose. Ako ipak ne možete bez da vežete kosu, radije isprobajte svilene vrpce i spiralne gumice koje su zadnjih nekoliko godina iznimno popularne. Dobro drže kosu, bez da ju oštećuju.

Nosite sunčane naočale na glavi

Zašto spremiti sunčane naočale u torbu ako ih možete staviti na glavu? Još, uz to, vam i drže kosu dalje od lica i očiju. Sada razmislite koliko kose ozlijedite svaki put kada skidate naočale. Vlasi prianjaju za metalne nosače na mostu nosa i između ručkica. Sunčane naočale najčešće zahvaćaju vlasi s prednjeg dijela glave, a zbog toga se mogu pojaviti proćelavi dijelovi. Da biste sačuvali integritet kose, prijeđite na plastične modele i spremite naočale u futrolu.
Štetne navike kosa

unsplash

Koristite prljavi češalj

Ako se češalj ne očisti, na njemu se nakupljaju čestice mrtvih stanica kože, dlaka, prašina i klice. Sva ta prljavština, sa svakim sljedećim češanjem, taloži se na kosi. Na kraju, možete zaraditi bolesti koje slabe kosu i vode ka njezinom gubitku. Stoga hitro odite oprati sve četke koje koristite, i činite to barem jednom tjedno.

Češljajte kosu od korijena

To se posebno odnosi na mokru kosu. Nakon pranja vlasi se više petljaju, a nepravilno češljanje dovodi do oštećenja i gubitka kose. Kosa se mora češljati počevši od krajeva i postupno se kreće prema gore. Da biste olakšali češljanje, koristite posebne sprejeve za njegu. Stari češalj izrađen od jeftinih materijala također otežava postupak.
Štetne navike kosa

unsplash

Perete kosu u vrućoj vodi

Vruća voda isušuje vlasište i dovodi do ljuštenja. A perut je još jedan uzrok gubitka kose. Voda treba biti na sobnoj temperaturi. Donji dio kose možete isprati hladnijom vodom jer to će dati dodatni sjaj.

Često koristite sušilo za kosu

Toplinski udar na kosi ju drastično isušuje, oštećuje i čini lomljivom. Ali ako koristite toplinu na kosi koja je zaštićena termičkim sredstvima, to i nije tako loše. Međutim, možete ravnati i uvijati samo čistu i osušenu kosu. Ako primjenjujete toplinsku zaštitu, pričekajte da se upije.
Štetne navike kosa

unsplash

Neprestano dodirujte kosu

Omotati kosu na prstu je još jedna uobičajena navika. Oštećene dlačice mogu se zapetljati tako da će samo škare riješiti problem. Još jedan od razloga zašto ju je bolje ne dirati je činjenica da se tako brže zaprlja, a često pranje kose nije dobra ideja.

Često koristite šampon za suho pranje

Izum suhog šampona je pravi bogoslov za vlasnike kose sklone mašćenju. Raspršite ga po prljavoj kosi, utrljate, počešljate i voila!, kao da ste upravo oprali kosu. Međutim, stručnjaci ne preporučuje korištenje suhog šampona više od dva puta do sljedećeg šamponiranja. Inače se nuspojave ne mogu izbjeći, a pojavit će se svrbež i ljuštenje kože tjemena.