5 najčešćih pogrešaka kod bojanja kose kod kuće

5 najčešćih pogrešaka kod bojanja kose kod kuće

@laurajadestone

Ako se sami odlučite bojiti kosu kod kuće, temeljito pristupite svim detaljima te svakako izbjegnite ove česte pogreške.

Ne boje sve žene kosu u frizerskom salonu. Neke to radije rade samostalno kod kuće. I u tome nema ničeg lošeg ako se sve radi pažljivo i dosljedno. U tom slučaju biti sam svoj majstor je čak i pohvalno. Zadnjih mjeseci tema bojanja kose kod kuće relevantnija je nego ikad prije, pa smo vam odlučili reći o 5 najčešćih pogrešaka u bojanju kose.


Pogreška 1: Odabir boje

Prema stručnjaku, prilikom odabira boje za kosu ne biste se trebali usredotočiti samo na boju naznačenu na pakiranju, kao ni zanemariti povijest prošlih boja koje ste imali na kosi kao i trenutnu boju kose. Kod kuće je lakše kosu učiniti tamnijom, a puno ju je teže posvijetliti. Ako želite postati znatno svjetliji, tada je prvi korak upotreba blajha. U ovom je slučaju glavna je stvar pažljivo pročitati upute. Ne preporučuje se posvjetljivanje kose koja je prethodno obojena kanom, basmom i drugim prirodnim bojama jer sadrže metale koji kad oksidiraju ostavljaju zelenkastu boju na kosi. U takvim slučajevima savjetujemo vam da jednostavno izrastete svoju prirodnu kosu prije posvjetljivanja kod kuće.
bojanje kose kod kuće pogreške
Pogreška 2: Priprema

Trebate li prati kosu prije bojanja? Neke djevojke ne peru kosu tjedan dana, dok druge, naprotiv, nanose boju na svježe opranu kosu što je u osnovi pogrešno. Za sigurno bojanje vrlo je važan sebum koji nastaje na vlasištu i štiti ga od kemijskog napada boja. Stoga kosu ne biste trebali prati na dan bojenja. Međutim, za visokokvalitetno bojanje kosa ne smije biti jako prljava, ne više od jednog ili dva dana. Inače će to dovesti do neravnomjerne raspodjele boje, a boja će biti neujednačena. Također, ne zaboravite pročešljati kosu kako biste spriječili zapetljavanje za vrijeme bojanja.

Pogreška 3: Test na alergijsku reakciju

Prije bojanja, svakako morate provjeriti postoji li alergijske reakcije. Ne oslanjajte se slijepo na dobro iskustvo svojih prijateljica i nikako nemojte zanemariti ovaj postupak. Inače, možete se pojaviti iritacija i upala na koži, što je vrlo opasno. Možete testirati boju na unutarnjem dijelu lakta. Nanesite malo boje na kožu i pričekajte 45 minuta, a zatim ju isperite i promatrajte to područje dva dana. Većina modernih boja ima visokokvalitetni sastav, a alergije na visokokvalitetnu boju izuzetno su rijetke, ali još uvijek nitko nije zaštićen od toga. Svaka, pa i najmanja promjena u ljudskom tijelu, na primjer, hormonska neravnoteža, može izazvati negativnu reakciju na boju.
bojanje kose kod kuće pogreške
Pogreška 4: Količina boje i omjer

Žene često kupe 1 pakiranje boje i u procesu bojenja shvate da to nije dovoljno. Stoga počinju nasumično raspoređivati ostatke smjese po cijeloj duljini. Rezultat je mrlja. Da biste izbjegli takvu neugodnu situaciju, opskrbite se potrebnom količinom boje prema sljedećem omjeru: 1 boja je dizajnirana za srednju duljinu i srednju gustoću kose. Čak i ako imate ne jako dugu, ali gustu i bujnu kosu, tada će vam zasigurno trebati više od 1 pakiranja boje. Ne zaboravite da se sve komponente kompleta za bojanje kose moraju upotrijebiti odmah nakon otvaranja. Čak i ako trebate bojiti samo korijen kose, upotrijebite cjelokupni sadržaj kutije, a ostatke boje ne ostavljajte za kasnije.

Pogreška 5: Redoslijed nanošenja boje na kosu

Većina djevojaka krši redoslijed faza bojanja. Prvo nanose boju na kosu u blizini lica, zatim na stražnji dio glave, a tek onda na cijelu duljinu. Kao rezultat, ako ste koristili boju za tamnu kosu, boja je pretamna, a vlasi su suhe. Umjesto toga, kosu podijelite na četiri dijela - od sredine čela do sredine stražnjeg dijela glave i od uha do uha kroz tjeme; nanesite boju na korijenje, zatim na cijelu duljinu i tek onda na pramenove u blizini lica.