4 navike koje uništavaju vašu kosu

4 navike koje uništavaju vašu kosu

Svakodnevno to radite i vjerojatno ne sumnjate kako štetite svojoj kosi.

Briga o kosi postala je standardni scenarij: dva puta šamponirate, zatim nanosite balzam ili masku. S obzirom na sve negativne čimbenike koji utječu na kosu, ova rutina nažalost nije dovoljna. Održavanje kose lijepom i zdravom ipak ovisi o svakodnevnim postupcima i načinima na koje tretiramo kosu. Često su upravo oni glavni uzročnici ispucale i beživotne kose, a da toga niste ni svjesni. 

Nanosite šampon na cijelu dužinu kose

Šampon treba nanositi samo na vlasište, a ispiranje kose se vrši laganim masirajućim pokretima. Pjena koja nastaje iz samog proizvoda distribuira se vodom duž duljine kose. Kako biste kosu temeljito oprali, nema potrebe za velikom količinom šampona u koji uronite cijelu kosu. Upravo to izaziva krhkost i suhoću, posebice na vrhovima.
štetne navike kosa

Kosu češljate dok je vlažna

Bez obzira koliko je ova navika praktična, češljajte samo suhu kosu. Ako želite izbjeći vrlo zapetljane pramenove, pažljivo češljajte kosu neposredno prije pranja. U tom slučaju kosu trebate oprati samo nježnim pokretima, masirajući vlasište. Tada se kosa neće zapetljati i lako ćete ju stilizirati jednom kad se osuši. 
štetne navike kosa

Trljate kosu ručnikom

Kako bi ubrzali proces sušenja, mnogi ljudi trljaju kosu ručnikom nakon pranja. Ne postoji scenarij u kojem je ovo dopušteno. Ova navika je iznimno štetna i jedan je od najvećih uzročnika ispucale kose koja je suha i neukrotiva. Kosu tek lagano prođite s ručnikom od krojena do vrhova. 
štetne navike kosa

Spavate sa zavezanom kosom

Gumice za kosu iznimno štete našoj kosi te ju lome i povlače. Ako spavate s kosom zavezanom u repu te ju ujutro odlučite počešljati, sigurno ste vidjeli kako na češlju ostaje velika količina vlasi. Najbolja opcija za spavanje je kosa ispletena u opuštenu pletenicu.