3 najbolje alternative za retinol

3 najbolje alternative za retinol

Retinol je već dugo poznat kao jedan od sastojaka u kozmetici koji ne bi trebali preskakati. Uklanja bore, čini kožu glatkom, pomaže u ujednačavanju tena, pomaže kod proširenih pora, potiče proizvodnju kolagena i ubrzava proces izmjena stanice kože.

Što je retinol?

Retinol, poznat i kao vitamin A je kozmetički sastojak koji se nalazi u proizvodima za njegu kože. Neke od tih proizvoda, ovisno o postotku retinola u proizvodu možete kupiti u drogerijama, dok one s velikim udjelom retinola možete dobiti isključivo na recept dermatologa. Unatoč cijelom nizu dobrobiti koje čini koži, zbog svoje snage predmet je rasprava stručnjaka za kožu, od toga u kojim godinama je najbolje započeti koristiti retinol, pa do toga koliko često i tko ga može koristiti. S obzirom na to ima etiketu agresivnog proizvoda, ljudi s osjetljivom kožom lica najčešće ga izbjegavaju. Kako svaki „čudotvorni proizvod“ ima svoje nedostatke, tako je i s retinolom. U visokim koncentracijama može izazvati ljuštenje, iritaciju i osjetljivost kože. Zbog tih faktora potrebna je alternativa, postoje proizvodi s vrlo sličnim svojstvima i djelovanjima, ali s nešto nježnijom formulom. Ako i vi imate osjetljivu kožu ili se jednostavno još niste usudili koristiti retinol u njezi lica, donosimo vam 3 alternative za retinol.

 

3 alternative za retinol, Bakuhiol, eclectic.hr, njega kože

Omorovicza- miracle facial oil

Bakuhiol

Jedan od proizvoda kojeg nazivaju „prirodni retinol“ je Bakuhiol. Bakuhiol je jedna od najčešćih zamjena za retinol. Bakuhiol je sastojak dobiven iz sjemenki i lišća biljke Psoralea Corylifolia koja raste pretežito u istočnoj Aziji, a tradicionalno se koristi u drevnoj ayurvedskoj i kineskoj medicini. Prirodni sastojak čije je djelovanje vrlo slično retinolu čini ten glađim, čišćim, sprječava pojavu sitnih bora, povećava čvrstoću kože, kao i retinol djeluje na izmjenu stanica i ubrzava prirodni  proizvodnje kolagena, ujednačava ten, umiruje akne i upalne procese na licu.  Najveća razlika između Bakuhiol i retinola jest što Bakuhiol ne uzrokuje iritacije pa ga mogu koristiti i osobe s osjetljivom kožom lica.

3 alternative za retinol, ulje ploda divlje ruže, eclectic.hr, njega kože

The ordinary- ulje ploda divlje ruže

Ulje ploda divlje ruže

Ulje divlje ruže pruža sve prednosti retinola, ali bez nuspojava koje ovaj sastojak  obično izaziva kada je njegova kiselina sintetizirana u laboratoriju. Ulje divlje ruže ne sadrži retinol, ali njegov sastav u niskim koncentracijama sadrži trans-retinsku kiselinu. Postoji cijeli niz benefita koji ima ulje divlje ruže na kožu. Ublažavanje ožiljaka, bora, hidratizacija, antiupalno djelovanje, pomaže u zacjeljivanju ožiljaka, sužava pore i smanjuje mogućnost nastanka mitesera, učinkovito je u smanjivanju hiperpigmentacija i umirivanju kože.

3 alternative za retinol, Granactive retinoid, eclectic.hr, njega kože

The ordinary- Granactive retinoid

Granactive retinoid

Granactive retinoid vrlo je sličan retinolu ali u nešto nježnijem obliku. Odličan je izbor za one s osjetljivom kožom, sklonoj  ekcemima ili rosacei. Pokazalo se da Granactive Retinoid nudi bolje rezultate u borbi protiv znakova starenja bez iritacija i drugih nedostataka u usporedbi s običnim retinolom.