Znate li što će se dogoditi s vašim tijelom ako dnevno provedete 5 minuta u plank položaju?

Znate li što će se dogoditi s vašim tijelom ako dnevno provedete 5 minuta u plank položaju?

pexels

Mislite da je za zategnuto tijelo potrebno više od 5 minuta dnevno? Možda ste ipak u krivu, a mi vam donosimo 7 promjena na koje nećete dugo morati čekati, a vaše tijelo bit će vidno preoblikovano.

Sve ove promjene vidjet ćete jedino ako stvarno plan izvodite svakodnevno i to 5 minuta (naravno, ne mora biti u komadu). Otkrit ćemo vam koji vas rezultati očekuju nakon samo mjesec dana.

Trbušni mišići i stražnjica

Plank je vježba koja aktivira gotovo sve mišiće u tijelu, a posebno će ojačati trbušne mišiće te mišiće stražnjice. Plank utječe na samo jezgru tijela koja postaje jača zbog opterećenja dok stojimo u planku, što daje oblikuje ispravnog održanje. Redovito stajanje u planku omogućit će vam da stegnete i ojačate stražnjicu, kao i mišiće ruku. Genijalno je da samo jedna vježba, u kojoj se uopće ne trebate kretati, uključuje toliko mišića.

Ravnoteža

Koliko dugo možete održati ravnotežu dok stojite na jednoj nozi? Trbušni mišići koje naprežemo odgovorni su za taj balans. Ako ih dovedete u red, bit će vam mnogo lakše baviti se bilo kojom vrstom fitnessa, a plank je tu pravi spas.
položaj plank vježbanje i benefiti
Metabolizam

Dio koji će se svidjeti svima koji pokušavaju smršaviti. Redovito stajanje u planku sagorjet će više kalorija nego uobičajeno vježbanje. Plank kao i svako vježbanje ubrzava metabolizam i sagorijeva kalorije čak i noću dok spavamo, međutim plank to svakako radi učinkovitije, a vi ćete primijetiti da opet stanete u onu usku haljinu.

Ramena i vrat

Jačanje skupine trbušnih mišića utječe na stanje vrata, ramenog pojasa, leđa i donjeg dijela leđa, ispravljajući ih i održavajući u ispravnom položaju. Čim počnete raditi plank, drugi će primijetiti da ste poboljšali držanje.

Bol u leđima će nestati

Od pogrešnog sjedenja i neravnomjerne raspodjele težine koju podižemo, prije svega pate naša leđa. To podrazumijeva puno neugodnih i bolnih trenutaka koje ponekad može riješiti samo kiropraktičar. Svakodnevno izvođenje planka bez preopterećenja leđa i bokova jača mišiće ne samo gornjeg, već i donjeg dijela tijela, što bol u leđima čini prošlošću.
položaj plank vježbanje i benefiti

pexels

Fleksibilnost

Nevjerojatno je, ali istinito: bez ikakvih istezanja ili uvijanja, stojeći u planku, istežemo ligamente i mišiće, počevši od ramena i završavajući nožnim prstima. Da biste to učinili, osnovna planka može se mijenjati sljedećim varijacijama: izvođenje bočnog planka, plank na jednoj ruci, plank s podignutom nogom, a i plank na laktovima, umjesto da se fokusirate na ravne ruke. Sve ove položaje moguće je izmjenjivati u jednom petominutnom pristupu (za početak, ovo će biti dovoljno za jedan dan). Tako će se aktivirati glavni mišići, povećat će se fleksibilnost cijelog tijela, a pojavit će se lakoća pokreta u svakodnevnom životu.

Dobro raspoloženje

Jačanje mišićnog korzeta u području struka, utječe ne samo na izgled tijela, već i na emocionalno stanje. Snažni trbušni mišići ključ su normalnog intra-trbušnog tlaka i, kao rezultat, pravilnog odljeva venske krvi iz organa, što daje porast energije. Tijekom sjedećeg rada tijelo postaje omamljeno i fizička napetost se odražava na živce. Nakon tjedan dana izvođenja planka, primijetit ćete da su nervoza, razdražljivost i apatija sve rjeđe dio vaše svakodnevice.
položaj plank vježbanje i benefiti

pexels

Konačno: naoružajte se štopericom, pripremite poticajnu glazbu i ne zaboravite pravilno disati, a u kombinaciji s moćnom motivacijom, uspjet ćete u svom naumu. Plank je najbolji način kako do lijepog tijela i zdravog uma.