Zavirite u novu luksuznu jahtu Bill Gatesa s jedinstvenim pogonom na vodik

Zavirite u novu luksuznu jahtu Bill Gatesa s jedinstvenim pogonom na vodik

Bivši izvršni direktor Microsofta naručio je Sinot Aqua, prvu svjetsku superjahtu s pogodnom na vodik.

Plovilo koje je dizajnirao Sinot Yacht Design, neobično je ne samo s tehničkog stajališta, već i impresionira svojim izgledom. Istovremeno podsjeća na podmornicu, oklopno vozilo iz prošlosti i svemirski brod iz budućnosti. Dizajn interijera izvest će se uzimajući u obzir sve želje bivšeg čelnika Microsofta s različitim originalnim dizajnerskim idejama.

Jahta je dugačka 112 metara, ima 5 paluba i dovoljno prostora za udoban smještaj 14 gostiju i 31 članova posade. Ostalo je dovoljno prostora i za teretanu, joga studio i kaskadni bazen.

No najvažnije još uvijek nije u izgledu i udobnim kabinama, već u dva motora snage po 1 MW, pogonjena vodikom, čiji je "ispuh" obična voda. Omogućit će da jahta pređe do 6000 km na jednom punjenju, što je dovoljno za prijeći oceana. Maksimalna brzina može doseći 17 čvorova (otprilike 31 km / h). Svježe ohlađeni vodik koji se koristi kao gorivo pohranjuje se u posebne 28-tonske posude s vakuumskom izolacijom. Usput, vodik se ovdje koristi ne samo za kretanje, već i za grijanje prostora.
Međutim, Sinot Aqua se ne može nazvati potpuno ekološkom. Činjenica je da u svijetu još uvijek nema toliko mjesta na kojima se ovakva jahta može napuniti. I popravak takve opreme može biti zastrašujući zadatak. Iz tog su razloga tvorci osigurali na brodu i konvencionalni dizelski motor. On će pomoći brodu da dođe u najbližu luku u slučaju bilo kakvih problema.

Cijena jedinstvene jahte iznosi 622 milijuna dolara. Međutim, Sinot Aqua još nije izgrađena. Brod će biti lansiran tek 2024. godine.