Zašto se ujutro često osjećamo umorno i neraspoloženo?

Zašto se ujutro često osjećamo umorno i neraspoloženo?

Ništa nije predvidivo, ali već znate da ćete ustajući se iz kreveta osjećati letargično i nezadovoljni sa svime? Pitate se gdje je nestala energičnost i optimizam? Niste sami u ovoj problematici.

Prošlo je svega 15-ak minuta od kada ste se probudili, a već se osjećate umorno i osjećate čudnu nelagodu? Poznata situacija? Sigurni smo da ako googlete ove simptome, vjerovat ćete da ste u najmanju ruku trudni. Zapravo, postoji niz drugih razloga zbog kojih vam jutro nije dobro.
jutarnja kava

unsplash

Najčešći problem je poremećaj u cirkadijanskim ritmovima spavanja, što utječe na dobrobit cijelog tijela. Studije pokazuju da probavni sustav najviše pati od poremećaja spavanja (nesanica, poremećaji režima), a zbog toga ujutro osjetite blagu mučninu. Drugo objašnjenje je nizak šećer u krvi. Lagani doručak može ublažiti ove simptome.

Pogrešan odabir jastuka također utječe na to kako ćemo se ujutro osjećati. Preniski ili previsoki jastuk, uzrokuju refluks kiseline iz želuca ili jutarnju glavobolju zbog nepravilnog opterećenja vratnih kralježaka.
jutro u krevetu, loše raspoloženje i anksioznost

unsplash

Popis krivca ne može proći bez stresa. Anksioznost i stres "osakaćuju" živčani sustav, podsvjesno želite odgoditi rješenje problema i kao rezultat "ne želite se probuditi. Otuda negativna reakcija tijela na ustajanje iz kreveta i zamke prve polovine dana. U ovoj je situaciji najbolje meditirati ujutro ili odraditi tjelovježbu jer to uklanja anksioznost. Međutim, ako su simptomi mnogo ozbiljniji, tada morate potražiti liječnika.