Tri pravila za poboljšanje učinkovitosti bilo koje dijete

Tri pravila za poboljšanje učinkovitosti bilo koje dijete

@mikaelasundlov

Studija Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford otkriva zanimljive podatke o procesu mršavljenja.

Mnogi ljudi misle da uspjeh u prehrani ovisi o nepokolebljivoj snazi volje i nevjerojatnoj motivaciji, no zapravo postoji prilično impresivan popis čimbenika koji ometaju vašu preobrazbu (dob, brzina metabolizma, genetika itd.). Učinkovit način mršavljenja prilično je jedinstvena stvar. Nekima je dovoljno jednostavno se odreći slatkiša, nekima ipak poštivanje 16-satnog posta, nekima dodavanje proteina u prehranu. Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Stanford proveli su zanimljivo istraživanje u kojem su formulirali tri univerzalna pravila za maksimaliziranje uspjeha bilo koje prehrane.
pravila zdrave prehrane i dijete

@fannyb

O istraživanju

U eksperimentu je sudjelovalo 609 osoba u dobi od 18-50 godina, broj muškaraca i žena bio je približno jednak. Istraživači su željeli pratiti vezu između bioloških čimbenika i različitih dijeta. Polovica sudionika slijedila je ketogenu prehranu više od godinu dana, odnosno prehranu s niskim udjelom ugljikohidrata s visokim količinama masti i umjerenim količinama proteina. Druga polovica držala se jelovnika s malo masnoća i ugljikohidrata, s naglaskom na proteinima. Skupina znanstvenika promatrala je dinamiku eksperimenta. Kao rezultat toga, istraživači su formulirali tri pravila koja jamče uspjeh prehrane bilo kojoj osobi.
pravila zdrave prehrane i dijete

@andreannu

Tri pravila uspješne dijete:

Odaberite hranjivu hranu

Dijeta se može "prevariti" dodavanjem uravnoteženog obroka. Oslonite se na prirodne i visokokvalitetne proizvode: ribu, povrće, nezaslađeno voće, biljno ulje. Primjerice, na keto dijeti je zdravije jesti avokado nego sir, jer ćete u prvom slučaju dobiti više vitamina.

Izbjegavajte proizvode od bijelog brašna

Proizvodi od bijelog brašna udaljavaju vas od željenog broja na vagi. Bolje se osloniti na kruh od cjelovitih žitarica ili integralne palačinke.

Prehrana se temelji na povrću

Povrće sadrži najmanje kalorija, a najviše vitamina i minerala. To će vam pomoći da dugo zadržite osjećaj sitosti i izbjegnete posezanje ka nezdravoj hrani.