Sada su dostupne Barbike s vitiligom i bez kose

Sada su dostupne Barbike s vitiligom i bez kose

Tvrtka Mattel je jasno postavila ljestvicu za uključivost raznolikosti. Već smo vidjeli prvu rodno neutralnu lutku, a sada Barbie ima vitiligo i nema kosu.

Mattel je predstavio novu liniju Barbie lutki, koja će biti objavljena 2020. godine. Uključit će lutke bez kose, s protetskom nogom, kao i Barbie s kožnom bolešću, vitiligo. Tako predstavnici ove tvrtke žele kroz igru potaknuti dječje razumijevanje svijeta i ljudi kako bi ih učinili tolerantnijima i prihvatljivijima.

Barbie Mattel
Da bi stvorila Barbie s vitiligom, tvrtka je uključila dermatologe koji su pomogli da ispravno prikažu simptome bolesti na igrački. Ćelava lutka stvorena je posebno za djecu koja zbog kemoterapije ili drugih razloga izgube kosu. Marka je počela proizvoditi lutku s protezom prošle godine, a napravljena je zajedno s 12-godišnjim Jordanom Reevesom, djevojkom s protetskom rukom. 2020. godine predstavljen je sličan model, ali samo tamnije boje kože.
Barbie Mattel
Zanimljiv je podatak koji je Mattel objavio za tržište Velike Britanije gdje je jedna od najprodavanijih Barbie lutaka bila ona u invalidskim kolicima. Cijela kampanja nazvana Barbie Fashionistas započela je 2015 godine, a sada se u asortimanu može pronaći više od 170 lutki. Prije toga, Mattel je bio kritiziran zbog poticanja i podržavanja vitkog tena, bijelog tene i nerealnih ideala.