Odgovori na najčešća pitanja vlasnika mačaka

Odgovori na najčešća pitanja vlasnika mačaka

pexels

Saznajte odgovore na pitanja koje ste si sigurno postavili ako ste vlasnik mačke.

Kako i što mačka vidi?

Ako usporedimo mačji vid s ljudskim, možemo reći da je mačji svijet manje obojen i zamućen. Kad pogledate kroz prozor, možete vidjeti ljude, automobile, drveće, ali mačka će umjesto toga razmišljati o maglovitom krajoliku.

Glavni fokus mačke je u rasponu od 2 do 6 metara. Priroda propisuje da se upravo na toj udaljenosti nalazi plijen koji mačka lovi.

Mačji kut gledanja malo je veći od onog kod ljudi, čak 200 stupnjeva (nasuprot naših 180 stupnjeva). To omogućuje ovim malim grabežljivcima da hvataju više pokreta na periferiji vidnog polja i brže reagiraju.
mačka

unsplash

Može li mačka gledati televiziju i što vidi?

Učestalost većine analognih televizijskih prijenosa ne prelazi 30 sličica u sekundi. Slike koje se međusobno zamjenjuju ovom brzinom doživljavaju se ne kao zasebne slike, već kao objekti koji se kreću po zaslonu.

Da bi stvorila efekt "pokretne slike", mački je potrebna frekvencija od najmanje 50 sličica u sekundi. Sve ispod toga, mačka će vidjeti kao uzastopne slike koje se izmjenjuju bez pokreta.

Što se tiče percepcije boja, ne postoji vrsta konusa odgovornih za crveno u mrežnici mačke, tako da oni ne razlikuju nijanse crvene, smeđe, narančaste i bordo. Dakle, ni zajedničko uživanje u pogledu na zalazeće sunce neće biti moguće.

Ali u percepciji pokreta i nijansi sive, osoba je daleko slabija od mačke. To je zbog svojstava fotoreceptora mrežnice, štapova odgovornih za kretanje, koji su kod mačak daleko izraženiji; ima ih 25 u jednom konusu, a čovjek ima samo 4.
mačka

unsplash

Zašto mačje oči svijetle u mraku i na fotografijama?

Jeste li se ikad zapitali zašto, kad uvečer uđete u mračni stan, prvo što vidite su oči vaše mačke?

Odgovor leži u anatomiji; mačje oko ima dodatni sloj koride. Zove se tapetum i može odražavati svjetlost koja pada na njega poput zrcala. Mačke trebaju tapetum da bi bolje vidjele u mraku.

Što mačka vidi kad se ugleda u ogledalu?

Samo mačke mogu reći o tome, a mi možemo samo pretpostaviti da se, iako se kućni ljubimci savršeno vide u ogledalu, ne poistovjećuju s odrazom. Djelomično je to posljedica činjenice da mačji osjetilni organi ne djeluju odvojeno, već u kombinaciji, a vidljiva slika je uvijek dopunjena zvukom ili mirisom, koji su odsutni u refleksiji. Stoga se ponekad mačke plaše ili, naprotiv, pokušaju igrati s novostečenim prijateljem u ogledalu.
mačka

unsplash

Kako vas mačka vidi i doživljava?

Na vrlo velikim ili prekratkim udaljenostima mačke preferiraju miris, dodir i sluh. Stoga mačke ljude više percipiraju glasom i mirisom. Možda ste se pitali kako mačka shvaća da ste se vi vratili kući, čak i prije nego što se ulazna vrata otvore?

Odgovarajući na pitanje kako nas mačke vide, možemo reći da na udaljenosti većoj od 20 metara izgledamo kao bilo koji objekt te mačka ne može prepoznati da je riječ o čovjeku, a kad se približimo na više od dva metra, pretvaramo se u miris.