Loša strana sjemenki i žitarica koje morate biti svjesni

Loša strana sjemenki i žitarica koje morate biti svjesni

pexels

Biljna hrana i žitarice možda ipak nije tako zdrava kao što to mislimo. Donosimo vam opasne strane jedenja žitarica koje ne smijete zanemariti.

Za nas ljude, žitarice, sjemenkeorašasti plodovi i grah izvrstan su izvrstan izvor makro i mikroelemenata, bogati su željezom, magnezijem, folatima i fosforom. Samo jedna šalica leće zadovoljava čak 90% potrebe za vlaknima. Bez vlakana nema probave i normalne funkcije crijeva. Stoga, zdrava osoba treba u svoju prehranu uključiti žitarice jer su izvrstan izvor vlakana. Međutim, postoji i tamna strana konzumacije. Žitarice su bogate anti-hranjivim tvarima koje sprječavaju apsorpciju hranjivih tvari. 

loša strana žitarica i sjemenki, lektini i fitinska kiselina su štetne za zdravlje

unsplash

Loša strana sjemenki i žitarica

Fitinska kiselina koja se nalazi u sjemenu biljaka, a posebno u mekinjama i vanjskoj ljusci. Ona sprječava punu apsorpciju hranjivih tvari iz hrane te poput magneta uklanja vitalne minerale uz tijela kao što su kalcij, željezo i magnezij. Također, inhibira i rad vlastitih enzima te ometa apsorpciju proteina, a nedostatak minerala i vitamina svakako je velik rizik za zdravlje tijela. 
loša strana žitarica i sjemenki, lektini i fitinska kiselina su štetne za zdravlje

unsplash

Štetnost lektina

Lektini sadržani u mahunarkama, sjemenkama, orašastim plodovima i žitaricama vežu se za crijevne zidove i smanjuju njihovu propusnost. To uzrokuje pogoršanje probave i nadutost, upalne procese i autonomne bolesti. Mali savjet: ako konzumirate papriku, rajčicu ili patlidžan, obavezno uklonite sjemenke jer one sadrže najviše lektina
loša strana žitarica i sjemenki, lektini i fitinska kiselina su štetne za zdravlje

unsplash

Savjet: Natopite prije jedenja

Najučinkovitiji način za smanjenje antinutrijenata su namakanje, fermentacija i toplinska obrada. Dakle, zob, pšenicu i smeđu rižu preporučuje se namakati 10-12 sati. Raž i bijelu rižu 9 sati, ječam 7 sati, heljdu, proso, quinoau, amarant 5 do 6 sati, sjemenke suncokreta, lan i sezam 8 do 10 sati, mak 7 sati, orašaste plodove 10 sati, a soju 12 do 14 sati.