Koji su načini najbolji za usvajanje novih navika?

Koji su načini najbolji za usvajanje novih navika?

Pexels

Bez obzira na to želite li više vježbati, zdravo se hraniti ili buditi ranije, lakše je reći nego učiniti. U provedenom istraživanju jedna je metoda nadmašila ostale

Kako usvojiti nove navike?

Spencer Greenberg je matematičar i osnivač ClearerThinking.org i Spark Wave, a  Doug Moore je pisac , istraživač, programer i glazbenik sa sjedištem  u New Yorku. Proveli su istraživanje na 23 različite tehnike koje su stvorene kako bismo usvojili nove navike. Koja je metoda bila najuspješnija, saznajte u nastavku.

 

Kako stvoriti dobre navike?, kako ustrajati u navikama?, Koji je najbolji način stjecanja novih navika?, koji je najbolji način za promjenu navika?, eclectic.hr

Unsplash

Bez obzira želite li više vježbati, jesti zdravije ili naučiti novu vještinu, održati svoju novogodišnju odluku, puno je lakše reći,  nego učiniti. Ne postoji loš savjet za usvajanje novih pozitivnih navika, ali visoki postoci neuspjeha i dalje postoje. Čini se da samo 8% odluka traje cijelu godinu, a jedva polovina preživi  siječanj. Koja je tajna u usvajanju pozitivnih navika?
 
Tijekom dvije godine istraživanja za ClearerThinking.org, Spencer i Doug, u istraživanje  su uključili  gotovo 500 ljudi koji su željeli stvoriti nove navike, poput održavanja rutine vježbanja ili svakodnevnog pijenja više vode. Svakom od njih dodijelili su tehnike namijenjene promjeni ponašanja, izvučene iz popisa od 23 mogućnosti. One uključuju metode poput planiranja nagrade za sebe ako uspijete u svojoj navici ili stvaranja plana za provođenje svoje navike u određeno vrijeme svakog dana. Zatim su  pratili njihov napredak tijekom mjesec dana, triput provjeravajući kako bi utvrdili koliko su ustrajni kandidati bili u održavanju svojih navika. Kad se sve sumiralo, jedna tehnika nadmašuje ostale  22.

 

Kako stvoriti dobre navike?, kako ustrajati u navikama?, Koji je najbolji način stjecanja novih navika?, koji je najbolji način za promjenu navika?, eclectic.hr

Unsplash

Najuspješnija tehnika usvajanja novih navika zove se „Refleksija navike“

Daleko najbolja tehnika je "Refleksija navika". Snažna je jer se prilagođava vašoj osobnoj povijesti i iskustvima. "Refleksija navika" sastoji se u korištenju lekcija iz vaše prošlosti u vašoj sadašnjosti.
 
"Refleksija navika" ima tri jednostavna koraka:
 
- Odaberite prethodnu situaciju u kojoj ste uspjeli uspješno promijeniti dugoročno ponašanje ili stvoriti novu naviku.

- Zapišite sve što ste naučili iz prošle situacije o tome kako uspješno oblikovati nove navike ili bilo koju taktiku koju ste koristili da napravite ovu promjenu koja bi se mogla primijeniti na vašu novu naviku.

- Napravite kratki pisani plan za primjenu tih lekcija na svoju novu naviku.

Ova brza i jednostavna metoda pomogla je sudionicima da prakticiraju svoje nove navike učinkovitije od drugih. Osim toga, oni koji su se koristili tehnikom refleksije navika izvijestili su o više zadovoljstva svojim napretkom prema ciljevima oblikovanja navika nego bilo koja druga skupina u istraživanju.