Kako se vratiti poslovnoj rutini i zadržati produktivnost nakon povratka u ured?

Kako se vratiti poslovnoj rutini i zadržati produktivnost nakon povratka u ured?

Posljednjih tjedana velik dio nas radio je od doma, i dok smo u početku imali problema s koncentracijom i produktivnošću takvog rada, sada nam se taj isti problem vraća pri povratku u ured

Kako zadržati produktivnost pri povratku u ured nakon Covid-19 krize?

Danas je mnogima od nas prvi radni dan u uredu nakon gotovo mjesec i pol  dana rada od doma. Početak je većini bio težak, nismo se mogli koncentrirati i produktivnost nam je bila niža u prvim radnim danima. Taman kada smo prevladali izazov rada od doma, počeli u njemu uživati i upoznali luksuze rada od doma, polako se vraćamo u urede i navikavamo na staru normalnu rutinu. Kako se što je brže moguće vratiti u staru rutinu i ponovo u njoj ne samo biti produktivan već i uživati, saznajte u nastavku.

povratak u ured, produktivnost, učinkovitost, back to office, organizacija vremena, to-do lista, eclectic, eclectic.hr
Započnite dan ranije nego inače

S obzirom na to da su si neki od nas (barem oni koji nemaju djecu) u proteklih nekoliko tjedana mogli priuštiti nešto duže spavanje jer  nam nije bilo potrebno vrijeme za sređivanje i put do posla, sada se ponovo moram vratiti starim navikama i starom ritmu ustajanja. Moguće je da će vam prvih nekoliko dana vrijeme koje vam je prije bilo sasvim dovoljno za kavu, doručak, spremanje i put do posla sada biti premalo vremena. S obzirom na to da smo ispali iz rutine, neke stvari traju malo duže, najbolji način jest da se prvih nekoliko dana budite barem 15 minuta ranije nego što ste to činili  prije. Umjesto jutarnje žurbe, neka vaše jutro prolazi bez stresa. Mirna i ugodna jutarnja rutina prvi je preduvjet uspješnog dana.
 
Isplanirajte svoj dan

S obzirom na to nam proteklih tjedana nije sve bilo ni dostupno, postoji cijeli niz zadataka i obaveza smo koje smo odgađali, a sada je vrijeme da sve to obavimo. Napravite si TO-DO listu. Počevši od prioriteta vezanih za posao napišite i  sve što ste do sada odgađali i sada je vrijeme da to izvršite. Obavljanje zadataka, od onih koji su najkompliciraniji pa do onih zbog kojih ne osjećate pritisak te križanjem istih s vaše liste osjećate ćete se bolje i produktivnije te će vam biti lakše upravljati svojim obavezama.
 
Uredite radni stol

Nakon ugodne kućne atmosfere, sada se moramo vratiti u urede. Ako vam je više odgovarala opuštena atmosfera, pokušajte tako urediti radni stol u uredu. Možete na njega staviti cvijeće, neku fotografiju, inspirativne izreke i slično. Stol je namijenjen radu, stoga nema smisla da ga pretrpate, ali detalj koji će vam popraviti dan svaki put kada ga pogledate mogao  biti odličan izvor produktivnosti.
povratak u ured, produktivnost, učinkovitost, back to office, organizacija vremena, to-do lista, eclectic, eclectic.hr
Jedite zdravo

U posljednjih nekoliko tjedana većina nas se opustila i uživala u hrani više nego u uobičajenim okolnostima. Kako se sve vraća u normalu, tako bi se trebali vratiti i uobičajenoj prehrani. Zaboravite na grickalice u kojima smo uživali i vratite se zdravoj prehrani bez praznih kalorija. O tome što i kako jesti na poslu već smo pisali ovdje.
 
Ne zaboravite na vrijeme za odmor

Iako se neki osjećaju kako da se vraćaju u ured s godišnjeg i da su više nego odmorni, ne zaboravite da  tijelu i mozgu i dalje treba odmor. Kratke pauze na poslu, poput one za kavu, pa sve do slobodnog vikenda, ne zaboravite i dalje uživati u slobodnim danima. Takav predah pomoći će vam da razbistrite misli, fokusirate se i povratite učinkovitost.
 
Budite strpljivi

Kao i za sve navike, i povratak u ured zahtijeva svoje vrijeme. Iako nam se čini da mjesec i pol nije tako dug period, bio je dovoljno dug da steknemo sasvim drugačije navike od onih u kojima smo nekada živjeli, odnosno onih kojima se sada lagano vraćamo.  Budite strpljivi i pozitivni, prvih nekoliko dana mogu biti izazovni, ali već idući tjedan imat ćete osjećaj kao da iz ureda nikada niste ni izašli.
povratak u ured, produktivnost, učinkovitost, back to office, organizacija vremena, to-do lista, eclectic, eclectic.hr