Kako se riješiti plijesni u kući?

Kako se riješiti plijesni u kući?

unsplash

Imate problema s neugodnom i ružnom crnom plijesni koja se pojavljuje na zidovima vašem doma?

Ovaj fenomen nažalost nije samo estetske prirode, već prisutnost plijesni u kući može uzrokovati mnoge zdravstvene probleme, jer spore dospijevaju u zrak koji morate udisati, a to može uzrokovati alergijsku reakciju, astmu i druge probleme povezane s oslabljenjem imuniteta.


kako se rješiti plijesni

unsplash

Stoga, pljesni se mora riješiti što je brže moguće, ali najprije morate utvrditi razlog koji je uzrokovao njezinu pojavu. Najpovoljniji i najprikladniji uvjeti za nastanak plijesni smatraju se visoka vlažnost u sobi i loša ventilacija. Upravo zbog toga najčešće se pojavljuje u kupaonicama te u sobama u kojima zimi sušite veš. Važno je dobro provjetravati prostorije i svesti vlažnost na minimum. 
kako se rješiti plijesni

unsplash

Da biste se riješili već postojeće plijesni, nažalost metode su radikalne. Ako imate veći problem s plijesni koja je zahvatila velik dio zida, morat ćete ukloniti gornji dio žbuke i upotrijebiti posebna antiseptička sredstva za plijesan prije nego što zid zatvorite. Ako je riječ o manjim dijelovima i niste spremni za investiciju, plijesan možete ukloniti i oprati sa zida, međutim postoji velika vjerojatnost da će se opet vratiti. Uzmite spužvicu za suđe i operite zid pomoću posebnih sredstava za uklanjanje plijesni. Također, nakon pranja savjetujemo da zid osušite uz pomoć fena ili ventilatora s toplim zrakom.