Kako razumjeti kada tijelu treba detoksikacija?

Kako razumjeti kada tijelu treba detoksikacija?

Treba li detoksikacija svima? Ako nemate problem s težinom, treba li vam ipak detoksikacija? Postoje brojna pitanja, a vrijeme je da saznate odgovore na sve vezano za detoksikaciju.

Detoksikacija je osmišljena kako bi poboljšala vaš metabolizam. Gubitak težine nije glavni cilj detoksikacije, ali postoji mnogo razloga zašto ljudi gube na težini tijekom detoksikacije. Prvo, kada pratite program detoksikacije, možete radikalno promijeniti svoju prehranu tako što ćete zaustaviti hranu koja stvara sluz ili uzrokuje zadržavanje vode. To je jedan od razloga zašto gubite težinu.

Ali najvažniji razlog je to što je 90% molekula toksina koje konzumiramo lipofilno, što znači da imaju afinitet prema masti. Stoga, kada konzumirate toksine, vaše će tijelo pokušati "zaštititi" sebe i zadržati ili čak proizvesti masnoće kako bi okružilo toksičnu molekulu. Stoga, kada uklonite molekulu toksina, također eliminirate masnu masu.

detoksifikacija tijela

pexels

Svijet postaje sve otrovniji zbog rasprostranjene distribucije industrijskih kemikalija, pesticida, teških metala i radioaktivnih elemenata. Oni se jednostavno ne mogu izbjeći. Detoksikacija je važna za čišćenje naših tkiva i organa, smanjenje oksidativnog stresa, smanjenje upalnih procesa, jačanje imunološkog sustava i poboljšanje metabolizma.

Nema jasno definiranog rasporeda čišćenja. Za neke je osobe optimalno jednom godišnje provoditi detoksikaciju, nekome jednom svaka dva mjeseca, a neki se najbolje osjećaju sa sezonskim detoksikacijama . Najbolji način je da slušate svoje tijelo. Stvarno trebate razmišljati o detoksikaciji, ako živite ubrzano te vodite nezdrav način života koji uzrokuje intoksikaciju. Intoksikacija uzrokuje česte zdravstvene probleme i depresiju imunološkog sustava. Ako ste često bolesni ili osjećate slabost, detoksikacija je vjerojatno najbolja stvar koju možete učiniti za svoje tijelo.
detoksifikacija tijela

unsplash

Da li je istina da je detoksikacija samo na sokovima beskorisna i da su nam potrebni proteini?

Program detoksikacije koji uključuje nekoliko dana samo na sokovima i čajevima zapravo niti nije program za detoksikaciju. Naravno, možemo provesti dan na soku (tekućoj prehrani), ali samo jedan dan i ništa više, jer metabolički putovi za detoksifikaciju jetre zahtijevaju prisutnost nekoliko aminokiselina. Drugim riječima, proteini (biljni i životinjski) su presudni u programu detoksikacije. Preporučuje se da slijedite dvije faze čišćenja jetre, od kojih svaka zahtijeva posebne hranjive tvari i enzime kako bi se osigurao pravilan proces detoksikacije.
detoksifikacija tijela

pexels

Koje su zabrane u detoksikaciji, a koje kontraindikacije?

Svatko tko živi u suvremenom svijetu može proći kroz kompetentan program detoksikacije (najbolje u klinikama i pod nadzorom stručnjaka). Samo trudnice i dojilje ne mogu slijediti program detoksikacije, jer toksini mogu ući u tijelo djeteta kroz tekućine majke, odnosno posteljicu ili mlijeko.

Najbolje je započeti program s restriktivnom dijetom. Dopuštena je hrana bez kofeina, šećera, alkohola, glutena, laktoze, životinjske masti s ograničenom količinom životinjskih bjelančevina. Ova dijeta je ključna kako bi se osigurala pravilna i učinkovita detoksikacija. Uklanjanje kofeina i šećera može biti vrlo problematično i teško ga je prihvatiti. Mogu se pojaviti apstinencija i glavobolje. Isto tako, nisu dopuštena sva umjetna sladila, a sol je prisutna u ograničenim količinama.
detoksifikacija tijela

unsplash

Koliko često se mora prolaziti kroz detoksikaciju?

Preventivna detoksikacija može se obavljati svakih 6 mjeseci. Međutim, možete se podvrgnuti detoksikaciji nakon razdoblja prekomjerne potrošnje rafiniranih proizvoda ili alkohola. Proljeće je idealno doba godine za detoksikaciju. Nakon razdoblja povećane tjelesne potrebe za hranom ili emocionalnog stresa, nakon bolesti, kada je tijelo ranjivije zbog iscrpljivanja hranjivih tvari, također treba provesti detoksikaciju.