Kako odabrati savršenu lubenicu i dinju i na što paziti?

Kako odabrati savršenu lubenicu i dinju i na što paziti?

unsplash

Donosimo vam male tajne kako do savršene lubenice i dinje, a sigurni smo da o njima niste razmišljali.

Sigurni smo da ste već pojeli svoje prve dinje i lubenice ove sezone, no sada je vrijeme da naučite kako odabrati i što izbjegavati pri kupovini lubenica i dinja

kako odabrati zrelu lubenicu

pexels

Nikada nemojte kupovati već razrezanu lubenicu ili dinju u trgovini jer štetni mikroorganizmi se vrlo brzo množe na mjestu posjekotine.

Dobra i zrela lubenica je velika, boja kore je jarka i kontrastna, svijetla mrlja sa strane, mjesto na kojem je ležala lubenica na zemlji, trebala bi biti što žuća, čak i blago narančasta. Zrela lubenica nužno je prekrivena tvrdom sjajnom korom. Ako nokat lako probije kožu lubenice, lubenica je nezrela. Stabljika zrele lubenice mora biti suha. Kada udarite lubenicu s otvorenim dlanom, zrela lubenica vibrira, a pri udaru savijenog prista, stvara umjereno odzvanjajući zvuk.
kako odabrati zrelu lubenicu

pexels

Ne biste trebali birati ni najveću ni najmanju lubenicu s hrpe već se držite sredine. Prije nego što je krenete rezati, ne zaboravite lubenicu temeljito oprati toplom vodom i blagim sapunom, jer čestice tla, prašine, mikroorganizmi koji se nalaze na kori, jednostavno tijekom rezanja mogu se prenijeti na plod koji konzumirate. To može dovesti do crijevnih infekcija. Jednom narezanu lubenicu obavezno čuvajte u hladnjaku. Ako lubenica koju ste kupili ima kiseli miris, nikako ju ne smijete jesti jer može doći do trovanja hranom. 
kako odabrati zrelu dinju

unsplash

Dinje, poput lubenice, biraju se prema istim pravilima, ali postoje male razlike. Kod dinje, suprotna strana stabljike trebala bi biti malo meka, ako je tvrda, onda je to znak da je dinja nezrela. Dinju svakako morate pomirisati jer ako nema mirisa, ne isplati je se kupiti jer nije zrela.