Kako napraviti kruh kod kuće?

Kako napraviti kruh kod kuće?

unsplash

Donosimo vam 2 recepta za domaći kruh koja mogu savladati čak i početnici.

Procjenjuje se da u svom životu čovjek pojede u prosjeku oko sedam tona kruha. U stara vremena viša staležna klasa je preferirala bijeli kruh, a niža crni kruh. Sada već svi razumiju koji je kruh zdraviji.

jednostavan recept za domaći kruh

unsplash

Recept: Kruh bez kvasca

Kruh bez kvasca u tijelu se bolje apsorbira, poboljšava probavni sustav i potiče crijeva. Takav se kruh preporučuje osobama koje su u procesu gubitka kilograma.

Vrijeme pripreme: 2 sata 30 minuta

Sastojci za kruh bez kvasca:

pšenično brašno 200 gr
raženo brašno 200 gr
kefir 350 ml
šećer 1 žlica
soli 1 žličica
sezam 1,5 žličica
zobena kaša 2 žlice
soda ½ žličice
maslac 1 žličica
maslinovo ulje 1 žlica

Kako napraviti kruh bez kvasca?

1. Dvije vrste brašna prosijte u duboku zdjelu, dodajte sjemenke sezama i zobene pahuljice. Pomiješajte.

2. Kefiru dodajte šećer, sol, maslinovo ulje. Promiješajte i ulijte u brašno.

3. Na stolu posutom brašnom zamijesite tijesto. Napravite oblik tijesta za kruh i zarežite nožem (možete duž kruha ili u obliku križa).

4. Podmažite zdjelu za pečenje s maslacem. Stavite tijesto i stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva.

5. Pecite kruh oko 1,5 sati. Nakon sat vremena, kruh se mora okrenuti tako da se na svim stranama pojavi smeđa kora. Provjerite je li kruh pečen s čačkalicom.
jednostavan recept za domaći kruh

unsplash

Recept: Jednostavan kruh

Pečenje takvog kruha je jednostavno, ali sam postupak oduzima puno vremena. Trebat će vam dva dana da ispečete kruh. Ali ispada vrlo ukusno i mirisno.

Vrijeme pripreme: 2 dana

Sastojci za kruh:

brašno 3 šalice
voda 1,5 šalice
sol 1,5 žličica
suhi kvasac ¼ žličica


Kako napraviti kruh?

1. Dodajte prosijano brašno, sol i kvasac. Pomiješajte i ulijte vodu. Promiješajte tako da voda malo upije brašno. Poklopite i ostavite 12-24 sata. Tijesto treba da se digne i postane porozno, mekano.

2. Pospite stol brašnom. Razvaljajte tijesto tako da njegove rubove preklopite u sredinu (poput omotnice). Plahtu ili pamučni ručnik temeljito pospite brašnom. Stavite tijesto na ručnik, pokrijte drugim i ostavite 3-4 sat. Tijesto ostaje dosta tekuće.

3. Za pečenje vam je potreban pekač s debelim dnom i poklopcem. Unaprijed zagrijte pećnicu na 240 stupnjeva zajedno s pekačem.

4. Nježno prebacite kruh iz ručnika u pekač te ga pokrijte poklopcem. Pecite na 240 stupnjeva oko pola sata. Skinite poklopac i pecite još 10-15 minuta.

5. Nježno izvadite kruh i pokrijte ga ručnikom te ostavite da se ohladi.