Kako izbjeći pogreške i ispravno podržati osobu u teškoj situaciji? Naučite ova 3 pravila

Kako izbjeći pogreške i ispravno podržati osobu u teškoj situaciji? Naučite ova 3 pravila

@katie.one

Ponekad nas život odvede u mračni tunel loših osjećaja i straha, a teške se situacije kao da dolaze jedna za drugom.

Ponekad postajemo suputnik na ovom tmurnom putu, sudionik u boli voljene osobe koja se pronašla u teškim okolnostima. Kako joj možete pomoći da prihvati tešku situaciju, ostavi tugu iza sebe i izađe na vidjelo u svom pozitivom svjetlu? Danas govorimo upravo o tome i donosimo vam šest pogrešaka i tri pravila empatije koja će biti od velike pomoći.

kako pomoći osobi u teškoj situaciji

@parisianamour

Pogreška 1: Daj se saberi!

Kad je čovjeku teško, lažne otrežnjujuće fraze teško da će mu pomoći: „Nemoj se obeshrabriti!“, „Daj se saberi!“, „Čemu to kiselo lice?“, „Sutra će biti bolje“. Ove i slične fraze zrače hladnoćom, iritacijom i, što je najstrašnije od svega, ravnodušnošću. Nakon prvotnog udarca, sad ste osobi još uzvratili i backhand. Za osobu koja osjeća akutnu duševnu bol, strah ili jednostavno tugu, važno joj je podijeliti svoje osjećaje, važno je da je se čuje i prihvati. Moramo samo ući u isti emotivni prostor s njom i biti blizu.

Pogreška 2: Kakav užas!

Došavši u neugodnu situaciju, zbunjeni smo, prestrašeni, izbačeni iz uobičajenog tijeka života na nepoznatu obalu. Uplašeni smo i usamljeni. Pokušavamo spriječiti da panika zavlada našim srcima i umovima. Fraze poput "Kakva noćna mora!" i "Oh, kakav užas!" može samo povećati strah, stvoriti iluziju beznađa i otvoriti prozore prema tami koja se približava.

Pogreška 3: Da, ali može biti i gore!

Pričajući slične tužne priče koje smo mi doživjeli, nećemo odvratiti pozornost osobe i nećemo odagnati njenu tugu. Samo ćemo razočarati, odgurnuti i, vjerojatno, povećati osjećaj krivnje: "Brineš se zbog sitnica, u životu se može dogoditi nešto daleko gore." Učinak priča poput fraze "Saberi se!" učinit će da će da se osoba zatvara u sebe, ostaje sama s boli i strahom. Tužne priče mogu samo zgaziti i onaj mali tračak nade, podsjetiti na sumornost i surovost svijeta.
kako pomoći osobi u teškoj situaciji

@sheamarie

Pogreška 4: Trebao si…

Najmanje osoba u teškoj situaciji želi slušati savjete, raspravljati o usponima i padovima, analizirati razloge. To se već dogodilo. Vrijeme se ne može vratiti, prošlost se ne može promijeniti. Nema smisla pretpostavljati što se moglo dogoditi pod različitim uvjetima. Podržite svoju voljenu osobu ovdje i sada, budite tihi, dajte joj priliku da razgovara s vama.

Pogreška 5: Da, to tužno, suosjećam s tobom. E, a jučer sam…

Još jedan promašaj, i opet udarac. Sjajno je podijeliti svoju radost s prijateljem, ali ne i kada je on tužan. Odložite priču o svojoj sreći do prikladnijeg trenutka, inače se može činiti da jednostavno mislite samo na sebe.

Pogreška 6: Sam si kriv!

Što će vam dati izjava o krivnji ili pogrešci vašeg prijatelja? Zadovoljstvo? A njemu? Možda će upravo to samo povećati bol i nezadovoljstvo.

Zapamtite da uvijek imamo izbor. Možemo napraviti jednu od šest gore navedenih pogrešaka (ili sve odjednom) ili preusmjeriti pozornost s vlastitih ambicije na tuđu bol i pokušati učiniti pravu stvar.
kako pomoći osobi u teškoj situaciji

@bonsergentstudio

Pravilo 1: Slušajte

Ne ocjenjujte. Ne prekidajte. Ne krivite. Ne dajte savjete. To često olakšava. Znakovi pažnje kao što su klimanje glavom, kratko pojašnjavajuće dodatno pitanje vezano na temu o kojoj vam osoba govori… Te male oblici pažnje pokazat će da je ono što osoba govori zaista važno, naglasit će da niste ravnodušni prema njezinim riječima.

Pravilo 2: Shvatite točno kako možete pomoći

Procijenite svoje snage i resurse. Ne pretjerujte s obećanjima, nemojte se istrošiti kako biste pronašli rješenje problema. Iskrena i izvediva podrška bolja je od pretpostavljene svemoći. Pokušajte nježno pitati kako možete pomoći.
kako pomoći osobi u teškoj situaciji

@valerie_star

Pravilo 3: Budite blizu

Ne biste trebali izvlačiti detalje onoga što se dogodilo, nametati svoje sudjelovanje i suosjećanje. Samo neka osoba osjeti vašu prisutnost, želju da joj pomognete i bude s njom u nevolji. Podijelite svoju toplinu. Zagrlite ju, primite za ruku. Jasno recite da ste spremni proći kroz tunel boli zajedno do kraja, pričajte o tome. I upamtite, ovo nije jednokratna gesta. Nazovite je kasnije i saznajte kako je. I što je najvažnije, radite sve iskreno, iz svog srca. To će biti najbolja podrška!