Kako čuvati začine i koji je njihov stvarni rok trajanja?

Kako čuvati začine i koji je njihov stvarni rok trajanja?

pexels

Jeste li se zapitali koliko dugo vam začini stoje na polici u kuhinji? Najvjerojatnije niste sigurni, međutim postoje pravila prema kojima ćete znati kada je došlo vrijeme da se riješite starih začina.

Najčešće nije teško odrediti kada se neki proizvod pokvario. Pojavljuje se neugodan miris, plijesan ili se proizvod osuši i istrune. Međutim, kako znati kada bi najbolje bilo prestati koristiti određeni začin?

Iako se na prvu čini teško, zapravo je jako jednostavno. Vrijeme je da bacite začin onda kada mu ponestane mirisa i arome. Začine morate čuvati u originalnim pakiranjima ili staklenim bočicama kako bi dotok zraka bio na minimumu, ali morate ih čuvati i van dosega sunca. Ako se vaš začin nađe u otvorenom pakiranju i na izravnom suncu, brzo će izgubiti okus, miris, ali i boju.

kako i gdje čuvati začine i koliki im je rok trajanja

unsplash

Začine ne treba čuvati u blizini štednjaka i u uvjetima visoke vlažnosti. Na začinima se može pojaviti plijesan, dok će se usitnjeni začini početi grupirati i lijepiti. Važno je znati okviran datum kupovine, odnosno otvaranja začina jer cijeli začini mogu trajati do 2 godine, dok oni sjeckani ili mljeveni do najviše 6 mjeseci. Međutim, ne trebate brinuti jer začini kojima je istekao rok ne predstavljaju opasnost za zdravlje, pogotovo ako se pri pripremi jela termički obrađuju. Oni najčešće jednostavno izgube svoju svrhu. 
kako i gdje čuvati začine i koliki im je rok trajanja

unsplash

Kako biste duže održali svježinu i okus svojih omiljenih začina, stvorite optimalne uvjete za skladištenje:

- kupujte začine u nepropusnim pakiranjima, najbolje u staklenim

- prozirne staklenke čuvajte na mjestu zaštićenom od izravne sunčeve svjetlosti

- kako začini ne bi postali vlažni, nemojte jelo začinjavati direktno iz pakiranja jer će vlaga prodrijeti u proizvod

- najbolje je začine kupiti u cijelom obliku te ih po potrebi neposredno prije upotrebe usitniti ili nasjeckati