Jesenska kuhinja: Tjestenina s pestom od hokaido tikve

Jesenska kuhinja: Tjestenina s pestom od hokaido tikve

@ischta

Mislimo da mnogi nisu svjesni koliko ova namirnica može biti raznolika kada je riječ o kuhanju, a vrijeme je da ju uvrstite na svoj meni. Izabrali smo jednostavan i ukusan recept koji će vas uvesti u svijet hokaido tikve.

Uz klasična jela poput krem juhe i pite, postoji i ogroman broj zanimljivih recepata s ovim povrćem. Na primjer, pesto u jesenskom stilu o kojem ćemo danas govoriti. Ovaj se umak može dodati ne samo tjestenini, već se može koristiti i kao namaz za tostirani kruh, kao baza za domaću pizzu, sendviče, pa čak i kao umak za salate.

Hokaido tikva bogata je vlaknima, a siromašna kalorijama. Nije li ovo dovoljno da vam se svidi? Ako ju još niste probali, što se okusa tiče, očekujte da će vas podsjetiti na aromu kestena. Njezina narančasta boja dolazi iz obilja beta karotena koji se u tijelu pretvara u vitamin A, a znamo kako je riječ o važnom antioksidansu koji itekako utječe na stanje kože.

Ovaj odličan recept koji smo već isprobali, pronašli smo na Ischta blogu te se oduševili kako nam je ispao. Toliko nam se svidio da smo ga odlučili podijeliti s vama.

recept za pesto od hokaido tikve, tjestenina
Sastojci (za 2 osobe)

300 g hokaido tikva

3 češnja češnjaka

20 g sjemenki bundeve

10 grama tvrdog sira

5 žlica maslinovog ulja

1 žlica sol

½ žličice papra

½ žličice mljevene paprike

+ tjestenina
recept za pesto od hokaido tikve, tjestenina
Priprema pesta od hokaido tikve:

1. Tikvu narežite na kockice i popržite s češnjakom na maslinovom ulju.

2. Sjemenke buče (ne one iz tikve, već kupite u trgovini), popržite na tavici bez ulja. Zatim ih začinite solju, paprom i mljevenom paprikom i pustite da se ohlade.

3. Sve prebacite u blender (možete odvojiti manju količinu sjemenki od bundeve za dekoraciju), dodajte sir i blendajte dok ne postane kremasto. Po potrebi dodajte još maslinovog ulja.

4. Poslužite uz tjesteninu, povrće po želji i pokoju sjemenku bundeve.