Japanske dorayaki palačinke postaju hit u svijetu. Evo kako ih napraviti

Japanske dorayaki palačinke postaju hit u svijetu. Evo kako ih napraviti

Čak i ako nikada niste bili u Japanu, vjerojatno ste vidjeli kako u japanskim crtićima ili filmovima junaci jedu okrugle kolače s tamnim punjenjem. Ovo je dorayaki, najpopularniji desert u zemlji izlazećeg sunca.

Popularnost dorayaki (japanskih) palačinki

24. srpnja 2020. u Tokiju započinju Ljetne olimpijske igre. A to znači da će se u skoroj budućnosti interes za sve japansko znatno povećati, uključujući japansku kuhinju. Ali ako su je sushi već davno ušao u naše živote, krajnje je vrijeme da se počastimo i japanskim desertom. Pronaći dorayaki u Zagrebu prilično je teško, ali u Europi i SAD-u ovaj desert već dobiva na popularnosti. Međutim, gastronomi jednoglasno uvjeravaju kako će ovog ljeta dorayaki biti najpopularniji desert. I u tome nema ništa čudno jer nježnije i prozračnije palačinki nećete naći.

Japanske palačinke se razlikuju od uobičajenih palačinki ne samo oblikom i zlatnom bojom meda, već i prozračnom teksturom.
dorayaki japanske palačinke

Što su japanske dorayaki palačinke?

Prema legendi, ove osjetljive palačinke pojavile su se zahvaljujući samurajima koji su ih isklesali upravo na gongu, otuda i naziv dorayaki, doslovno - "prženi gong". Palačinke se u Japanu konzumiraju zajedno sa slatkom pastom od anko graha (prodaje se gotova). No tradicionalno punjenje može se zamijeniti bilo čime; pekmezom, šlagom, kremom, sladoledom ili nutelom. Također, možete se potpuno izostaviti punjenje jer su ove nježne palačinke ukusne i bez dodataka. 
dorayaki japanske palačinke

U čemu je tajna dorayaki palačinki?

Tajna ovih palačinki je u sastavu. Pored šećera, u receptu se nalazi i med. Iako se često dorayaki pripremaju samo s medom, bez šećera.

Za pravljenje dorayaki palačinki nisu potrebni posebni kulinarski talenti. Zato pokušajte peći palačinke kod kuće prema ovom receptu.
dorayaki japanske palačinke

Sastojci za dorayaki palačinke:

Recept za 6-8 palačink:
2 jaja
80 g šećera
1 žlica meda
½ žličice sode
50 ml vode + 1-3 žlice
130 g brašna

Za punjenje:
150 g anko (pasta slatkog graha, prodaje se gotova u supermarketima)
50 ml vrhnja za šlag
½ žlice šećera

Umutite vrhnje, dodajte šećer i nastavite tući do tvrdog vrhunca. Dodajte anko i promiješajte.

dorayaki japanske palačinke

Kako pripremiti dorayaki palačinke?

Umutite jaja i dodajte šećer i med. Miksajte smjesu oko tri minute. Otopite sodu u 50 ml vode, dodajte u smjesu. Dodajte prosijano brašno i zamijesite tijesto. Pokrijte zdjelu folijom i ostavite 30 minuta.
Tijesto bi trebalo lako isipati iz posude, a ako je pregusto dodajte 1-3 žlice vode. Lagano namažite tavu uljem. Treba se zagrijati ravnomjerno. Ulijte tijesto tako da palačinka bude promjera oko 7 cm. Pustite tijesto da se širi samostalno.
Čim se na površini palačinke pojave mjehurići, odmah preokrenite i pecite oko 20 sekundi.
Na sredinu palačinke stavite nadjev, a drugu palačinku premažite nadjevom.