Intervju: upoznajte Mari Domazet, organizatoricu domova koja stoji iza jednog od naših najdražih Instagram profila

Intervju: upoznajte Mari Domazet, organizatoricu domova koja stoji iza jednog od naših najdražih Instagram profila

Kako imati lijep, organiziran i funkcionalan prostor, otkrila nam je Mari Domazet, organizatorica domova

Kaži nam nešto sebi?

Evo za početak puno ime i prezime, Mari Domazet. Supruga, majka 2 prekrasne djevojčice, Neli i Melani. Strastveni organizator i vječni optimista. Po zanimanju magistra politologije, po životnom pozivu organizatorica domova, a možda u narednim godinama otkrijem još koji. Nikad nije kasno.

Profesionalna organizacija doma, kako organizirati dom?, Mari Domazet, Kako savršeno organizirati prostor u domu? Organizacija stana? Profesionalni organizatori domova, eclectic.hr

Kako se @organiziraj_i_ti_s_mari dogodio?

Dobro pitanje. Kako se dogodio? Dogodio se u trenutku kada sam shvatila da je raščišćavanje i organiziranje ono s čim se želim baviti. Bilo je to prije cca 3 godine kada sam bila u potrazi i fokusirana na to da pronađem ono što zaista volim raditi. I dogodio se trenutak. U obiteljskoj kući ispod stepenica  sam raščišćavala pretrpan podrum, pokušavala od hrpe stvoriti red i nova prazna mjesta. Dok sam to radila jednostavno mi se dogodio bljesak, OVO! Ovo je to što želim raditi, raščišćavati, bacati, sortirati, stvarati neki red.

Bacila sam se odmah na googlanje da ja vidim da li  to postoji uopće kao neko zanimanje. Tada sam počela otkrivati da se ljudi u drugim državama, pogotovo u SAD-u  time bave kao najnormalnijim poslom - profesionalni organizatori.

E, tada je uslijedilo ono teže razdoblje, pokrenuti nešto, a ne znam ni sama što, pričati s bližnjima o tome. Sve je bilo čudno i bilo mi je malo nelagodno jer to kao kod nas ne postoji pa kako bi se onda baš ja time bavila.

Bilo je raznih komentara, najviše u smislu da to kod nas neće ići, nismo mi taj mentalitet, tko bi te pustio u stan da mu sređuješ stvari i još da ti plati za to.

Unatoč mišljenju okoline i “zdravom razumu” ja sam poslušala svoju intuiciju i odlučila da idem glavom kroz zid. Više me nije diralo što moja okolina o tome misli, jednostavno bi im rekla, razumijem zašto tako mislite, ali tako ne treba biti. Vidjet ćete kad uspijem. Dogodile su se i neke tužne životne okolnosti koje su mi dali dodatni poticaj jer su mi ukazale na prolaznost života. Danas jesi, sutra nisi. Pa sam ja odlučila da dok jesam, radim ono što želim.

I tako kada kreneš, radiš i vjeruješ,  onda se stvari počinju slagati same od sebe i to me dovelo do ovog gdje sam danas. 

Jesi li u @organiziraj_i_ti_s_mari odmah vidjela poslovnu priliku ili se iz hobija dogodio posao?

Prije onog momenta kada sam shvatila da to želim raditi, nisam se baš nešto pretjerano svjesno time bavila tako da i ne mogu reći da mi je to bio hobi. Ali naravno da sam se prisjetila momenata kad sam u rodnoj kući u Hvaru  samoinicijativno izvadila vani cijeli šufit (šupu), raščišćavala to puna 3 dana i organizirano vratila natrag. A bilo je još nekih manjih zahvata te vrste. Također, uvijek sam voljela kupovati neke praktične stvari i košare, organizatore, uvijek me to privlačilo. Kući sam stalno nešto improvizirala i kombinirala. Eto, to sam tek naknadno osvijestila.

A što se tiče posla, krenula sam lagano s Instagramom, jer je to bilo na početku incognito, to mi je bila sigurna zona gdje me nitko neće prepoznati. Objavljivala sam neke stvari koje bi kući organizirala ili ideje i inspiracije s Pinteresta. Za početak mi je trebalo iskustvo pa sam nudila svoju uslugu nekim poznanicima i besplatno im organizirala. Shvatila sam da mi super ide i da je  to. Dalje je sve išlo preko preporuka ili upita s Instagrama.

Koliko tvoje metode organizacije doma imaju sličnost s popularnim Marie Kondo metodama?

Marie Kondo ima izvrsne metode i naravno da neke od njih koristim jer su stvarno praktične. Na primjer, okomito slaganje stvari je super jer kada predmete podižemo uspravno stvaramo dodatni prostor. To primjenjujem svugdje, ne samo kod slaganje odjeće. Također, organiziranje stvari prema kategoriji, ne lokaciji. Na primjer, ako organiziramo svoju odjeću, onda bi trebali izvaditi svu odjeću koju posjedujemo neovisno o tome gdje je skladištimo (ne samo onu koja se nalazi u ormaru u sobi). Tako dobijemo jasnu predodžbu koliko toga uopće posjedujemo i onda možemo kvalitetno raščistiti.

Uglavnom, sve što pročitam, pogledam, to isprobam i onda koristim one metode za koje smatram da  su najpraktičnije i koje odgovaraju konkretnom prostoru koji organiziram. Ja bih rekla da su moje metode mix iskustva, improvizacije i novih saznanja. Uvijek volim čuti i naučiti nešto novo i to probati uklopiti u organizacijski proces. Svakom projektu pristupam individualno jer svaki projekt zahtijeva drugačiji pristup. Moja najveća potvrda da je moj mix metoda djelotvoran je kada me isti klijenti pozovu da odradim idući organizacijski projekt.

Jednom kada te klijenti angažiraju, koji je opis tvog posla?

Prvi korak je da prikupim sve informacije koje su mi potrebne kako bi mogla izraditi organizacijski plan. Dakle, prikupim mjere, ako pričamo o kuhinji onda su to mjere - dimenzije cijele kuhinje, kao i fotografije iste. Detaljne mjere su jako bitne jer nekada i pola centimetra zna stvoriti prepreku u realizaciji.  Zatim prema dogovoru s klijentom utvrdimo dan za organiziranje i ja stižem kao Djed Mraz, s punim torbama proizvoda i opremom, i krećem u akciju. U prvom koraku, prilikom raščišćavanja bitno je da klijent bude prisutan kako bi mogao odlučiti što mu više ne treba i što ne koristi kako bi na kraju organizirali ono što se zaista koristi. Nakon tog koraka, prema želji klijenta proces možemo nastaviti skupa ili ja nastavljam sama. Sve prema dogovoru. I tu je još jedan korak, ne manje bitan, to je period koji slijedi nakon reorganizacije, testni period koji može trajati i do mjesec dana u kojem klijent svakodnevnim aktivnostima zapravo testira da li mu sve odgovara. Ako se ukaže potreba, tada radim dodatnu prilagodbu.

Nakon što konačno savršeno organiziramo dom, koliko ga je teško takvim održavati?

Mislim da je riječ savršeno preteška, ali mogli bi reći dobro organiziran dom.

Važno je postaviti dobro temelje, kao za kuću. Dobri temelji  u organiziranju  znače  da svaka stvar u domu ima svoje mjesto.

Htjela bi naglasiti da je bitno i prilagođavati dom novim situacijama. Na primjer, kada stiže novi član obitelji poželjno je reorganizirati neke dijelove u stanu kako bi stvorili novo mjesto za bebine stvari, kako u sobi tako i u kuhinji, predsoblju i kupaoni. Ako nam više ne odgovara zadano mjesto za određenu stvar i našli smo joj novo, bolje mjesto, premjestimo je. Važno je da funkcionira.

Održavanje je zahtjevno jer zahtjeva disciplinu i mogli bismo reći, stvaranje navike vraćanja stvari na svoje mjesto i onda kada nam se ne da. Za održavanje je također bitno da ne unosimo previše stvari u dom kao i da se redovno rješavamo viškova, onoga čemu je istekao rok i što više ne koristimo. Proljetno čišćenje bi svakako trebalo ovo uključivati, a ja bi ga nazvala proljetnim raščišćavanjem.

Odakle početi s organizacijom doma?

Mišljenja su različita po tom pitanju.
Mnogi autori koji pišu o ovoj temi kažu da bi trebali krenuti od onog dijela koji nas najviše uznemirava, kojeg najviše odgađamo, koji nam pruža najveći otpor. Marie Kondo kaže da bi trebali krenuti od odjeće, a ja smatram da bi trebali krenuti od onog što vam najviše smeta, jer kada taj dio riješite onda dobijte više energije za dalje. Iako mislim da ne bi pogriješili da krenete i od kuhinje ako osjećate da vam nije funkcionalna ili da je pretrpana stvarima. Mislim da kolektivno i nismo svjesni koliko je red u kuhinji zapravo bitan za cjelokupno funkcioniranje. Lakše je planirati i realizirati obroke, lakše usvajamo nove navike u prehrani i kuhanju, štedimo novac jer manje bacimo. Istovremeno, moramo biti svjesni i da je organiziranje cijele kuhinje doslovno zahvat, jer da bi sve bilo funkcionalno ne možemo se fokusirati na organizaciju samo jednog dijela kuhinje ili kuhinjskog ormarića, trebali bi pristupiti cjelovito. Upravo iz tog razloga sam dosta orijentirana na kuhinju, a na Instagram profilu @organiziraj_i_ti_s_mari možete pronaći dosta savjeta i ideja vezano uz ovu temu, a uvijek me možete zatražiti i za individualni savjet.

Moram se vratiti na još jedan početak, onaj rekla bi iskonski početak o kojem jako puno ovisi, a to su dobri organizacijski temelji koji se stvaraju prilikom planiranja stambenog prostora, izrade i kupovine namještaja te prilikom useljavanja u prostor. To su ključni momenti. Dobro odrađen posao arhitekta i dizajnera kao i osviještenost da se prilikom useljavanja u prostor svemu dodijeli mjesto. A tu se najčešće dogodi situacija, ”Stavi tu, lako ćemo to poslije prebaciti” i od tog “lako ćemo” dođemo do situacije “Zovi Mari”, hehe.
Imala sam prilike pomoći jednoj obitelji prilikom useljenja u novu kuhinju i odmah smo pokušali sve funkcionalno smjestiti, da svaka stvar dobije svoje mjesto - i danas sve funkcionira. Jer znate kako je, kad se jednom uselite kasnije je teško mijenjati. Kada postavimo dobre osnove, sve naknadne prilagodbe su lakše.

Koju metodu organizacije doma koristiš i koje su njezine prednosti?

Ne postoji neka konkretna i jedina metoda koju koristim. Koristim sve ono što mi je praktično. Kod odjeće, pogotovo dječje koristim KonMari metodu slaganja jer je stvarno sve pregledno, a za ostale stvari koristim “svoje” metode i improvizacije.

Nije bitno koja je metoda jer svaki organizacijski proces ima isti redoslijed raščišćavanje - sortiranje - dodjeljivanje mjesta i najvažnije je da se ništa ne preskoči.

Koji je najčešći uzrok nereda i neorganiziranosti koji tvoji klijenti ističu?

Nekoliko puta se ponovila ova rečenica: “Kako smo uselili, tako je i ostalo.” I tu se krije uzrok, stvarima nisu dodijeljena mjesta, još kada to spojimo s namještajem koji nije skroz funkcionalan, kojem treba malo dorade u organizacijskom smislu, onda vam nastaje nepreglednost i nered.

Oni su svjesni da su im stvari nepraktične, ali ne znaju kako ih rasporediti ili nemaju vremena za takvu cjelovitu reorganizaciju, pogotovo kada se radi  kuhinji.

Koja je najveća ili najčešća greška koju ljudi čine u organizaciji doma?

Mislim da je broj jedan loše odrađen prvi korak - raščišćavanje. Nije se lako riješiti stvari, vežemo se za njih iz različitih razloga (a to je tema za sebe), više ih ne koristimo (godinama), a i dalje su tu i uredno ih organiziramo. Mislim da bi na taj dio trebalo posebno obratiti pažnju. Dalje bi navela i kupnju spremnika, organizatora bez prethodno uzetih mjera. Može nam se desiti kontraefekt, da ubacujući neku košaru dobijemo još manje mjesta nego što smo imali. Evo ta dva primjera bi navela kao najbitnije.

Najveći izazov koji si ti imala u organizaciji do sada?

Svaki projekt je novi izazov. U svakom “iskrsnu” neki posebni izazovi koje treba riješiti. Ali definitivno bi rekla da mi je prvo organiziranje bilo najizazovnije baš zato što je bilo prvo, pa je bilo i malo nervoze, treme, trebalo se skulirati i hladne glave unijeti maksimalno u projekt. Samu sebe sam bodrila, možeš ti to, znaš da znaš kako, duboko diši :)

Koji dio organizacije je najzahtjevniji?

Najzahtjevnije je posložiti stvari da zadovolje višestruke kriterije, a istovremeno da se uklope fizički na pripadajuće mjesto. Nekada i pola centimetra zna biti prepreka. E to mi je najgore, ali tada idem dalje, kombiniram i tražim nova rješenja. Nije gotovo dok sve ne sjedne na svoje mjesto.

Što bi iznenadilo većinu ljudi u tvom domu?

Vjerujem da bi ih iznenadilo da nije sve baš kao s Pinteresta.

Svaka stvar ima svoje mjesto, ali estetski bi se dalo još doraditi. Kako uvijek kupujem i isprobavam neka nova rješenja ili spremnike, testiram košare i slično, tako imam dosta vizualno neusklađenih stvari, ali i to je u planu sve uskladiti.

Imaš li neke savjete o organiziranju malih prostora u kojima nema dovoljno prostora za skladištenje?

Kada su u pitanju mali prostori uvijek je bitno maksimalno iskoristiti visinu prostora koja je na raspolaganju. Svugdje se dobro uklope sustavi zidnih polica koje možete podizati i spuštati prema potrebi pa je to uvijek jedno od boljih rješenja. Iako naravno treba prvo vidjeti koja je buduća namjena zadanog prostora i onda tome prilagoditi organizacijsko rješenje.

Profesionalna organizacija doma, kako organizirati dom?, Mari Domazet, Kako savršeno organizirati prostor u domu? Organizacija stana? Profesionalni organizatori domova, eclectic.hr

Kada je riječ o organizaciji doma u 2020. godini, možeš li izdvojiti jednu stvar koja bi trebali biti prioritet?

Mogu. Dodijeliti mjesto svakoj stvari koju posjedujete i koristite (ostale odbacite, osjećat ćete se bolje).

Na tvom Instagram profilu vidimo i kako se sprema blog/službena stranica, što tvoji pratitelji mogu očekivati?

Službena web stranica naziva www.organizirandom.com čeka već neko vrijeme da ugleda bespuća internet svijeta. Ideje oko namjene stranice rastu i mijenjaju se kao što i ja sazrijevam u ovom poslu pa nisam htjela žuriti dok mi ne “sjedne” skroz . Opća ideja je da bude više od samog bloga, da bude mjesto gdje će ljudi moći pronaći sve što ih zanima o organiziranju, o proizvodima, idejama, realizacijama i naravno kako im ja mogu u pomoći da u svoje domove uvedu red i osjećaju se bolje.
Do kraja veljače bi trebala biti aktivirana, a do tada sve informacije se mogu dobiti na mom Instagram profilu @organiziraj_i_ti_s_mari.


FOTO: Mari Domazet