Da li 'skinny' traperice stvarno uzrokuju celulit?

Da li 'skinny' traperice stvarno uzrokuju celulit?

Skinny traperice i u 2020. godini nastavljaju biti jedan od najpopularnijih krojeva traperica, ali što čine našem zdravlju i izgledu?

Rezultati nove studije otkivaju nam manu ovog omiljenog kroja. Nošenje skinny traperica potiče razvoj celulita. No, što se krije iza toga?

Studija objavljena u časopisu Journal of Neurology Neurosurgery & Psychiatry navodi kako čučnjevi u skinny trapericama mogu oštetiti živčani sustav i mišićna vlakna u nogama i stopalima. Koliko puta ste zbog svakodnevnih obveza prisiljeni čučnuti u svojim trapericama? Ove traperice već same po sebi čvrsto obuhvaćaju nogu, a pri čučanju (nekada čak i sjedenju) dolazi do zaustavljanja normalne cirkulacije u nogama te paralize živaca što uzrokuje oticanje i tzv. sindrom kompresije mišića. 

skinny traperice uzrokuju celulit

Svako ograničavanje normalne cirkulacije krvi može uzrokovati celulit, a skinny traperice su posebno alarmantne. Kada se cirkulacija krvi prekine ili ograniči to znači kako se ne prenosi dovoljna količina kisika i hranjivih tvari na prava mjesta. Osim toga, ograničena sloboda kretanja ograničava ulazak dovoljno količine vode u noge, a za posljedicu ima pojavu celulita, odnosno bubrenje tkiva koje se pretvara u udubljenja na koži.

Studija naglašava ono što bi nam svima već trebalo biti jasno: Ne kupujte preuske traperice. Budite oprezni s budućim kupovinama te pokušajte što manje vremena provesti u čučnju i s prekriženim nogama dok sjedite. Ako imate problema s oticanjem nogu ili prekomjernim celulitom, savjetujemo vam šire traperice u stilu 80-ih godine koje su moderna i zdravija opcija.