7 znakova da trebate piti manje kave

7 znakova da trebate piti manje kave

Koliko kave je previše kave? Saznajte pijete li previše kave.

Ako ćemo biti najiskreniji, upitno je bi li ustali iz kreveta ujutro da nema kave. Pomisao na kavu je ono što nas natjera da napravimo taj prvi korak. Okus kave obožavamo, a njezin miris je najopojnija jutarnja droga nas modernih narkomana.

Ali koliko je kave previše? Ovih 7 znakova reći će vam trebate li piti manje kave te učinili uslugu svom tijelu.

1. Besane noći
Problemi sa spavanjem mogu imate razne uzroke. Neke od njih ne možete kontrolirati, ali jedan od uzroka itekako možete. Čak i ako ne pijete kavu noću, svatko od nas ima različitu toleranciju na kofein. Nekoliko dana bez kave pokazat će vam da li je uzrok vaše nesanice upravo kava.

2. Žuti zubi
Ako je vaš osmjeh uvijek žut, možda pijete previše kave. Tanini sadržani u kavi talože se na caklinu i mijenjaju je u žućkastu boju. Naravno, ovaj problem možete riješiti skupim i štetnim izbjeljivanjima zubiju ili jednostavno počnite piti manje kave.
kava previše znakovi glavobolja stres žuti zubi drhtanje ruku

pixabay

3. Bol u želucu
Dugo vremena se smatralo kako pijenje previše kave može dovesti do bolnog i neugodnog čira na želucu, ali to je ipak bila pogreška. Ipak, kava može dovesti do neugodnih bolova u želucu zbog žgaravice. Ako nakon ispijene šalice kave osjećate neugodu, možda je vrijeme da izostavite kavu, dvije.

4. Drhtanje
Kofein nas razbuđuje, ali isto tako može izazvati drhtanje. Osobe koje ne podnose dobro kofein, osjetit će drhtanje i podrhtavanje već nakon šalice ili dvije. Ako se uhvatite kako gubite finu motoriku u rukama, znate kako je kava veliki ne, ne.

5. Stalna žeđ
Ispijanje kave vodi nas na wc češće od osoba koje ne piju kavu. Ako to ne izbalansirate s dovoljnom količinom vode, konzumacija kave može vas učiniti dehidriranima i uvijek žednima. Postoji razlog zašto uz kavu uvijek ide čaša vode. Ne zaboravite je popiti. 

jammy jaja žumanjak priprema

pixabay

6. Glavobolja
Dok pijete kavu osjećate se odlično, ali čim preskočite svoju dozu, najednom vas počne boljeti glava sve dok napokon ne popijete kavu. Ovo je jasan znak kako se vaše tijelo naviklo na kofein i da pokazujete simptome odvikavanja. Naravno, šalica kave protiv glavobolje je primamljiva ideja, ali ne i dugoročno rješenje.

7. Uvijek loše volje
Razdražljivi ste i uvijek loše raspoloženi, a ne znate zašto? Mala doza kofeina podiže raspoloženje, ali kada pretjerate kofein čini vaša osjetila posebno podložnima stresu.