5 uobičajenih navika zbog kojih veze ne uspijevaju

5 uobičajenih navika zbog kojih veze ne uspijevaju

Nitko nikoga ne treba prevariti ili napravite nešto loše. Najčešći uzroci prekida ipak su daleko jednostavniji, a često niti ne zamjećujemo svoje ponašanje.

Svi se suočavaju s hirovitim i dosadnim navikama partnera i to čim prođe razdoblje šarma svega nakon par mjeseci veze. Jedno je ne spustiti dasku WC-a i zatvoriti paste za zube, a sasvim je druga stvar pokazati nasilno ponašanje ili zanemariti zahtjev odabranika. S vremenom se gomila emocionalni stres i vaš partner može otići s dobrim razlogom. Ako vas karakteriziraju obrasci ponašanja opisani u nastavku, vrijeme je da stanete na loptu i zapitate se želite li stvarno da vaša veza uspije. Evo pet navika koje mogu odgurnuti partnera i stvoriti emocionalnu distancu:


Pretjerana kritičnost

Psiholozi smatraju da 80 posto onoga što kažete o svom izabranom treba biti pozitivno ili neutralno, a samo 20 posto riječi treba biti kritično ili naređivački (na primjer, “Tvoj je red da baciš smeće’’). Većini parova ovaj je omjer upravo suprotan. Nećete muškarcu reći kako ugodno miriše jer je kupio novi parfem ili koliko će vam biti drago da vam neočekivano donese cvijeće, ali svakako primijetite da ostavlja nered po vašem stanu. Kad jedan član u vezi stalno izražava nezadovoljstvo drugom osobom, to može potpuno demoralizirati partnera koji se počinje osjećati beskorisnim i nepotrebnim u vašem životu.
veza ljubav prekid razlog svađe

unsplash

Emocionalna inteligencija

Svi bi trebali razgovarati o problemima i izražavati pritužbe čim se pojave. Problem je u tome što ne znaju svi kako to učiniti. U vezi gdje samo jedna osoba ima emocionalnu inteligenciju, a druga ju tek razvija, obično će taj partner tijekom svađe osjećati napadnuto i obezvrijeđeno. Obratite pažnju na to može li vaš partner prepoznati emocije i iskreno govoriti o njima. Ako ne, pozovite ga da ode psihologu ili mu jasno dajte do znanja da ga nećete kriviti za njegovu slabost, već podržati ga u želji da vam se otvori. Muškarcima je mnogo teže priznati da su ljuti, ljubomorni, zavidni, tužni i slično, jer su pod velikim socijalnim pritiskom idealne slike muškarca od kamena, koji nema takve osjećaje. Ako u startu ne shvatite ovu problematiku (ako postoji), partner će vam se osjećati kao gubitnik nakon svakog sukoba, a to ne završi dobro.

Nedostatak empatije za emocionalni stres

Kad je jednom partneru teško, a drugi ne primjećuje njegove patnje ili, što je još gore, omalovažava ih, nagovarajući ga da se "prestane brinuti zbog sitnica" ili da “stalno drami’’, snaga tog partnera postaje još manja. Manifestaciju empatije očekujemo, ne toliko od obitelji ili prijatelja, već od strane voljene osobe i ako ju dobijemo, može nas natjerati da vjerujemo u sebe i lakše riješimo sve probleme. Jednom kad primijeti ravnodušnost, osoba ima logičan zaključak da vas nije briga za nju ili njega i da se brinete samo za sebe i svoj život.
veza ljubav prekid razlog svađe

unsplash

Zanemarivanje važnih prigovora

Iako se česta kritika, kao što smo gore rekli, doživljava negativno, nemoguće je zanemariti značajne pritužbe partnera. Zbog toga će se partner osjećati odbačeno i zapostavljeno. Ako vaši principi ne proturječe onome što vaša voljena osoba traži, učinite to i pružite mu emocionalnu utjehu. Ako se ne slažete sa zahtjevom, razgovarajte o ovom pitanju s partnerom i recite mu da vam je itekako stalo, ali da imate drugačije mišljenje.

Tehnologija u vezi

Previše nas je ovisnih o modernim napravama i često im dajemo puno više pozornosti nego našim partnerima. Stalna komunikacija na internetu s drugim ljudima govori vašem ljubavniku da vam je dosadno u vezi. Pokušajte isključiti zvuk notifikacija na društvenih mrežama barem navečer, odnosno onda kad provodite vrijeme zajedno s partnerom. Vjerujte nam, to će osobi reći više o vašem stavu nego milijun zajedničkih fotografija koje objavljujete na društvenim mrežama.