5 opasnosti vašeg doma o kojima ne razmišljate

5 opasnosti vašeg doma o kojima ne razmišljate

pexels

Dom je mjesto na kojem se osjećamo potpuno sigurno. Ali je li to zaista tako? Ipak se nemojte previše opustiti, jer čak i u modernom gradskom stanu čekaju vas mnogi opasni čimbenici.

Neke od ovih stvari mogu nam samo pokvariti raspoloženje i uzrokovati nelagodu, dok druge mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje, pa čak i imate trajnih posljedica.

Visoka vlaga

U dnevnoj sobi zrak uvijek sadrži određeni postotak vlage. To je neizbježno. Kupaonice, kuhinje, cvjetne posude, akvariji i, konačno, sami ljudi, isparavanjem tekućine kroz površinu tijela, postaju izvori vlage. Možda vam se čini da je zrak u stanu suh i da ga trebate navlažiti, ali to će se pokazati pogreškom i dovest će samo do vlage.

Visoka vlaga je opasna jer uzrokuje rast plijesni. Možda ne vidite ove podmukle stanovnike svog doma, jer više vole osamljena mjesta, ali to ne znači da ih nema i da nisu počeli narušavati vaše zdravlje. Nije samo plijesan opasna, već njezine nevidljive spore. One se nalaze u zraku, ulaze u tijelo kroz dišne puteve i uzrokuju curenje iz nosa, kašalj, kožne reakcije, pa čak i napade astme.
opasnosti u domu stanu kući

unsplash

Ventilacija zaštopana prašinom

Obično samo tijekom popravaka gledamo u ventilacijske kanale. Ali upravo na tim mjestima vreba ozbiljan izvor opasnosti, u obliku kilograma kućne i ulične prašine. Ako redovito ne čistite ventilaciju, tada ovaj sustav nije samo beskoristan, već je i opasan za stanovnike stana ili kuće.

Bakterije, virusi, gljivične spore, grinje u prašini, sve se to nalazi u izobilju u gomilama prašine nakupljenim u ventilacijskim kanalima. Ne manje opasni su i klima uređaji. Vlažno okruženje unutarnjih jedinica izvrsno je za uzgoj bakterija. Neke njihove vrste, na primjer, zloglasna Legionella, mogu uzrokovati teške oblike upale pluća s mogućim smrtnim ishodom.

Kućni ljubimci u krevetu

Neki vlasnici mačaka i pasa dopuštaju njihovim ljubimcima da se penju na krevet, čak i da spavaju s njima. Ni u kojem slučaju to ne bi trebalo raditi. Prvo, čak i najčišći kućni ljubimac neminovno će donijeti prljavštinu na nogama u krevet. I drugo, uz vašeg voljenog psa ili mačku, eventualni paraziti će pasti na krevet, za koje najvjerojatnije ni ne sumnjate da su prisutni.
opasnosti u domu stanu kući pas mačka u krevetu

unsplash

Rijetko vlažno čišćenje stana ili kuće

Mnogi su sigurni da je jedno vlažno čišćenje tjedno sasvim dovoljno, ali to nije tako. Prašina je jak alergen i što se više nakuplja u vašem domu, to je opasnija. Znanstvenici su otkrili da se kućna prašina sastoji od 35% čestica mineralnog podrijetla, 12% tekstilnih i papirnih vlakana, 19% stanica kože, 7% cvjetne peludi i 3% čađe. Još 24% nije bilo moguće utvrditi unatoč svim dostignućima znanosti.

Kao što vidimo, raspon alergena u običnoj prašini je prilično velik i postoji iritantna komponenta za sve. Stoga, ako ne možete obavljati potpuno mokro čišćenje kuće češće od jednom tjedno, barem jednom u 2-3 dana obrišite prašinu s namještaja i usisavajte.

Posteljina

Posteljina može biti opasna čak i ako se kućni ljubimci na njoj ne odmaraju. Patogene bakterije, virusi i spore plijesni nakupljaju se u krevetu. Ovo je idealno mjesto za život i razmnožavanje grinja, čiji nusproizvodi izazivaju alergijske reakcije i inhibiraju imunitet. Posteljinu treba mijenjati barem jednom tjedno u toploj sezoni, a zimi najmanje dva puta mjesečno. Vlažni krevet pogoduje razvoju bakterija i krpelja, pa se mora temeljito osušiti. Iako su vas učili da svako jutro napravite krevet, najbolje je krevet ostaviti ne napravljenim kako bi se dobro prozračio i osušio.
opasnosti u domu stanu kući krevet posteljina

unsplash

Nesigurni deterdženti

Stručnjaci kažu da ne možete uštedjeti na deterdžentima. Dvojbene kemikalije za kućanstvo nepoznatih proizvođača su pravi rulet. Komponente jeftinih deterdženata mogu izazvati alergijske reakcije, kožne bolesti, pa čak i rak. Posebno su opasni proizvodi u obliku sprejeva i raspršivača. Prilikom prskanja opasnih tvari lakše je doći na sluznicu i dišne putove. Savjetuje se nošenje zaštitnih (kirurških) rukavica i maske za lice.

Ne premještate namještaj

Ako se vaše čišćenje odvija bez pomicanja predmeta, tada ima vrlo malo smisla uopće čistiti. Ogromna količina prašine nakuplja se u prazninama između namještaja i poda ili zidova, a osim toga tamo se često nalaze i žarišta plijesni. Mnogi dožive pravi šok kada odluče premjestiti kauč ili ormar.
opasnosti u domu stanu kući namještaj prašina

unsplash

Imate previše stvari kod kuće

Što više stvari imate kod kuće, atmosfera je manje zdrava. Jastuci, figurice, stari časopisi, nepotrebna odjeća i obuća, stari uređaji; sve to skuplja prašinu i oduzima vašem domu svježinu i čistoću. Ako ne možete raditi čišćenje tri puta tjedno, trebali biste pregledati svoja „blaga” i riješiti se barem onih koje ne koristite redovito.