5 dokumentarnih filmova o prehrani koje bi svi trebali pogledati

5 dokumentarnih filmova o prehrani koje bi svi trebali pogledati

Pixabay

Dokumentarni filmovi koji bi mogli promijeniti vaše mišljenje o hrani. Svakodnevna prehrana postala je rutinska radnja, a najčešće ni ne razmišljamo kako ono što jedeno utječe na nas.

Dokumentarni filmovi o prehrani

Jedenje je jedna od svakodnevnih radnji, doručkujemo, ručamo i večeramo ni ne obraćajući pozornost na sastav proizvoda, ravnotežu bjelančevina, masti, ugljikohidrata i ostalih prehrambenih vrijednosti. U međuvremenu, prehrambena industrija smišlja nove načine za smanjivanje troškova proizvodnje hrane i poticaje njezine potražnje. Hrana neizbježno utječe na zdravlje, izgled i kvalitetu života općenito stoga je nužno obratiti pažnju za prehrambene proizvode koje konzumiramo.

„That Sugar Film“

Damon Gameau je započeo jedinstven eksperiment kako bi dokumentirao učinke prehrane s visokim šećerom na zdravo tijelo, konzumirajući samo hranu koja se obično smatra "zdravom". Kroz ovo zabavno i informativno putovanje, Damon ističe neka pitanja koja muče šećernu industriju i gdje šećer vreba na policama supermarketa. Ovaj film mogao bi zauvijek  promijeniti način na koji razmišljate o „zdravoj“ hrani.

"Super Size Me"

Super Size Me je američki dokumentarni film iz 2004. godine u režiji Morgana Spurlocka koji prati razdoblje od 30 dana- od 1. veljače do 2. ožujka 2003., tijekom kojeg je Morgan Spurlock  jeo samo McDonaldsovu hranu. Film dokumentira drastični učinak ovog načina života na Spurlokovo fizičko i psihičko stanje te istražuje korporativni utjecaj industrije brze hrane. Spurlock je jeo u McDonald's restoranima tri puta dnevno i konzumirao prosječno 5000 kcal (ekvivalent 9,26 Big Maca) dnevno. Kao rezultat toga, tada 32-godišnji Spurlock dobio je 11,1 kilograma, povećao mu kolesterol i doživio promjene raspoloženja, seksualnu disfunkciju i nakupljanje masti u jetri. Spurlocku je trebalo četrnaest mjeseci da izgubi svu težinu dobivenu eksperimentom koristeći vegansku dijetu koju je nadzirala njegova tadašnja djevojka, kuharica, specijalizirana za gurmanska i veganska jela.

 

„Fat, Sick & Nearly Dead"

Fat, Sick & Nearly Dead američki je dokumentarni film iz 2010. godine koji prati 60-dnevno putovanje Joea Crossa preko Sjedinjenih Državai nadzire zdravlje Joela Fuhrmana. Joel ima niz zdravstvenih problema i dnevno pije  70 tableta. U eksperimentu 60 dana pije samo cijeđene sokove i smoothie te tako izgubio je 100 kilograma i potrebu za ikakvim lijekovima.

„Fed up“

Film govori o situaciji na području prehrane u Sjedinjenim Državama, ali vrijedi na području drugih razvijenih zemalja. Autori filma otkrili su kako prehrambena industrija djeluje u suvremenom svijetu i zašto sve više i više ljudi pati od pretilosti i drugih zdravstvenih problema uzrokovanih prehranom. U dokumentarcu se objašnjava kako proizvođači obmanjuju kupce i objašnjavaju kako razlikovati doista korisne proizvode od pseudo korisnih.

„PLANEAT“

Dokumentarni film nastao je uz sudjelovanje Colina Campbella, profesora biokemije hrane na Sveučilištu Cornell, kao i drugih kompetentnih znanstvenika. Projektni tim na jednostavnom jeziku odgovara na trenutna pitanja o prehrani, utjecaju hrane životinjskog podrijetla na ljude, kao i o tome kako proizvodnja mesa utječe na stanje naše planete.