3 česte namirnice koje nutricionisti nikada ne konzumiraju

3 česte namirnice koje nutricionisti nikada ne konzumiraju

Provjerite svoj frižider i kuhinjske kabinete jer vjerojatno konzumirate neku od ovih namirnica.

Žitne pločice

Žitne i energetske pločice duboku su se ukorijenile u naše trgovine i domove. Naravno, sadrže velik broj zdravih žitarica, orašastih plodova i suhog voća, koji su odličan izvor vlakana i proteina. No, ove pločice često sadrže palmino ulje, šećer i kondenzirano mlijeko, kao i boje za hranu te konzervanse. Sve to doprinosi lošem utjecaju žitnih pločica na naše tijelo. Bolji izbor je imati šaku orašastih plodova sa sobom u torbi. 
žitne i energetske pločice

unsplash

Supstituti za šećer (agavin sirup)

Agavin sirup, koji je posljednjih godina postao izuzetno popularan, po konzistenciji je vrlo sličan medu, ali je istovremeno manje gust. Agavin sirup ima nizak glikemijski indeks i dvostruko je slađi od šećera. Učinak na tijelo nije mnogo drugačiji od stolnog šećera. Stoga je preporučljivo jesti ga samo 1-2 puta tjedno.
agavin sirup

unsplash

Proizvodi sa smanjenim udjelom masti

Oni koji slijede dijetu i paze na svoju figuru, vrlo često preferiraju jogurte s niskim udjelom masti, skute i ostale mliječne proizvode. Vrijedno je reći da oni zaista nemaju masnoće, jer se uklanja neposredno prije fermentacije. Međutim, glavni nedostatak je taj što se uz masnoću uklanjaju i važni elementi: folna kiselina, cink, fluor i vitamini te se tako usporava apsorpcija kalcija u tijelu. Također, proizvođači često dodaju kiselo vrhnje, škrob i pojačivače ukusa u proizvode s malo masti za bolji okus. Bolje je jesti sir s uobičajenim udjelom masti, ali bez dodataka.
jogurt sa smanjenom masti

unsplash