Tko su “Bauhaus djevojke” i zašto im je posvećena knjiga?

Tko su “Bauhaus djevojke” i zašto im je posvećena knjiga?

taschen

Tijekom 14 godina djelovanja, Bauhaus je podigao žene koje su kasnije postale ključne osobe u povijesti 20. stoljeća. Utjelovljavaju sliku moderne, obrazovane, neovisne i žene pune kreativne energije.

1919. godine. u Weimaru otvorena je nova obrazovna institucija, škola eksperimentalne umjetnosti i dizajna, Bauhaus. Na iznenađenje mnogih, među podnositeljima zahtjeva za školovanjem bilo je više žena nego muškaraca. Arhitekt Walter Gropius, voditelj škole, uvjeren je kako studiranje u Bauhausu podrazumijeva "apsolutnu ravnopravnost spolova". Unatoč tome, djevojkama se u početku nije dopuštalo obavljanje nekih važnih aktivnosti. Ponuđeno im je da odaberu više „ženskih“ disciplina, kao što su tkanje, knjigoveštvo i keramika, dok su njihovi kolege studenti slobodno studirali umjetnost i arhitekturu.

bauhausmädels: a tribute to pioneering women artists bauhaus djevojke knjiga

taschen

Tko su najpoznatije Bauhaus djevojke?

Bilo je onih koji su žestoko govorili protiv pravila i konvencija škole. Umjetnica Marianne Brandt postala je prva žena kojoj je dopušteno prisustvovati obradi metala. Otti Berger, koja je rođena u gradu Zmajevcu, otvorila je vlastiti studio u Berlinu i bila je jedina dizajnerica Bauhausa koja je dobila patent za svoje dizajne tekstila. Gertrud Arndt i Lucia Moholy uspješno su ovladale fotografijom, koju su u to vrijeme uglavnom okupirali muškarci. I naravno, ne zaboravite na Anni Albers, koja je podigla izradu tkanina u pravu umjetnost. Nedavno joj je Londonski muzej Tate Modern posvetio cijelu izložbu. Sve te umjetnice, nazvane su “Bauhaus djevojke”, a utjelovljavaju sliku moderne žene, obrazovane, neovisne i pune kreativne energije.
bauhausmädels: a tribute to pioneering women artists bauhaus djevojke knjiga

taschen

Knjiga o Bauhaus djevojkama

Ove godine Bauhaus slavi svoju stogodišnjicu, a u čast ovog događaja, Taschen je objavio knjigu Bauhaus mädels: Tribute to Pioneering Women Artists te je okupio 87 posebno značajnih žena u povijesti umjetničke škole. Publikacija sadrži ranije neobjavljene portrete umjetnica i nedavno otkrivene arhive. Kako su djevojke eksperimentirale s tkaninama, stvarale arhitektonske i grafičke radove koje su fotografirali, koju su glazbu slušale. Sve to i još više prikazuje Patrick Rössler u knjizi koju izdaje Taschen. Tijekom 14 godina djelovanja (1933. godine nacionalsocijalisti koji su došli na vlast zahtijevali su zatvaranje škole) Bauhaus je podigao žene koje su kasnije postale ključne osobe u povijesti 20. stoljeća. 
bauhausmädels: a tribute to pioneering women artists bauhaus djevojke knjiga

taschen

Gdje kupiti knjigu 'Bauhausmädels: a tribute to pioneering women artists'?

Bauhausmädels: A Tribute to Pioneering Women Artists by Patrick Rössler bit će objavljena u travnju, a možete ju kupiti na službenoj web stranici Tachena. Cijena joj je 30 eura. 
bauhaus djevojke knjiga