Prijedlog za gledanje: 4 odlična francuska filma za vikend pred nama

Prijedlog za gledanje: 4 odlična francuska filma za vikend pred nama

pexels

Zašto francuski filmovi? Francuzi znaju dodirnuti dušu i ponuditi svojoj publici čitav spektar ljudskih osjećaja, od gorke samoće do neupitne ljubavi pa sve do kontrasta mržnje i obožavanja. Upravo zato ovaj vikend savjetujemo da pogledate neki od ova 4 francuska filma.

Ako ovaj vikend želite usporiti i prepustiti se filozofskim promišljanima o životu te se posvetiti elegantnim detaljima europske filmografije, na pravom ste mjestu.
francuski film prijedlog za gledanje
Les émotifs anonymes (2010.)

Jean-René vlasnik je male tvornice čokolade koja je gotovo bankrotirala. Angélique je talentirana slastičarka i jedina šansa za spas ovog slatkog posla. Oba su junaka užasno sramežljiva i skromna, a niti jedan od njih ne usuđuje se napraviti prvi korak jedni prema drugima. Hoće li ljubavnici moći pobijediti svoju prirodnu sramežljivost ili im je suđeno da se bore protiv samoće na seansama sa psihoterapeutima?

Lagana i estetski prijatna slika o pozivu srca i beskrajnoj ljubavi prema životu i čokoladi. Soundtrack australskog dvojca Angus & Julia Stone iz već nostalgične 2010. stvara posebnu atmosferu ovog filma.


Attila Marcel (2013.)


Pametan, elegantan i vrlo francuski film o samoći, o odrastanju, putu do srca i uspomenama iz djetinjstva, ali i o slatkoj nostalgiji i čudnim ljudima koji žive pokraj nas, ali koje često jednostavno ne primjećujemo.

Glavni lik filma, tridesetogodišnji Paul, ostao je nijem u djetinjstvu zbog iznenadne smrti svojih roditelja. Nikada ne bi znao za tajanstvene okolnosti njihove smrti, da nije ekscentričnog susjeda koji ga je jednom pozvao da popije čarobni biljni čaj koji ga vraća u djetinjstvo i dopire do najskrovitijih sjećanja.

Oni koji su još uvijek pod dojmom legendarnog filma "Amelie", zasigurno će uhvatiti posebnu atmosferu ovog filma jer Attila Marcel djelo istih kreatora.


La Belle Époque (2019.)


Talentirani ostarjeli umjetnik, koji je u krizi sa suprugom, koristi priliku da se "vrati u prošlost" kako bi se ponovno uronio u dan kada je prije mnogo godina u baru "La Belle Époque" upoznao ljubav svog života .

Naslov filma ima više značenja. "Belle Époque" je drugačija u svakoj dobi: u mladosti uživamo u trenutnim užicima ne razmišljajući o posljedicama, a u zrelosti se zabavljamo uspomenama i strmoglavo zaranjamo u nostalgiju za prošlošću, beskrajno vrteći u glavi moguće i već nemoguće scenarije. Što ako se sve pogreške mogu izbrisati uz novi početak? Vratiti se na točku bez povratka i popraviti je?

Lopov ženskih srca Guillaume Canet i karizmatični Daniel Auteuil dovoljan su poziv za gledanje ovog filma.


Deux moi (2019.)


Od prvih kadrova prepoznaje se romantični rukopis redatelja Cedrica Klapischa. Zašto je tako teško upoznati ljubav u gradu u kojem se čini da sve odiše baš tim osjećajem?

Možete li pronaći sreću na stranicama za sastanke na kojima se svi kriju iza maski idealnih ljudi? Vrijedi li se utapati u uspomenama i nostalgiji za prošlim vezama ili je bolje spaliti sve mostove i započeti novi život? Ili je možda bolje biti sam nego se zadovoljiti nečim polovičnim? Odgovore na ova pitanja vidjet ćete u ovoj laganoj romantičnoj komediji. I sve to popraćeno senzualnim soundtrackom "L'histoire d'un amour", koji se provlači kroz cijeli film.