Predstavu Mali princ koja je premijerno izvedena na Dubrovačkim ljetnim igrama možete pogledati online

Predstavu Mali princ koja je premijerno izvedena na Dubrovačkim ljetnim igrama možete pogledati online

I Dubrovačke ljetne igre pridružile su se pokretu #OstaniDoma i omogućile nam da pogledamo predstavu Mali princ koja je premijerno izvedena 2019. u Kneževu dvoru u sklopu 70. Dubrovačkih ljetnih igara

Predstava Mali princ Dubrovačkih ljetnih igara dostupna je za besplatno online gledanje

"Mali princ" mitsko je djelo svjetske literature prema kojem su nastali desetci filmskih, kazališnih i glazbenih adaptacija. Priča o dječaku koji dolazi s dalekog asteroida, putuje svemirom i luta pustinjom kako bi pronašao - da se poslužimo riječima Diogena iz Sinope - čovjeka, ujedno je i priča koja nas podsjeća kako gledati svijet dječjim očima, rastvara pitanja percepcije, imaginacije i postojanja svijeta onkraj vidljivog, o rastancima i samom kraju života. Promatrajući "odrasle ljude", gotovo apsurdne pojave poput kralja, poslovnog čovjeka i drugih, zatvorene u svoje male svjetove koji pokušavaju posjedovati, naređivati i biti obožavani, "Mali princ" postavlja pitanja koja gađaju u srž - zbog čega radimo to što radimo i kakve koristi drugi imaju od toga, poziva na refleksiju o onome što je doista bitno.
Mali princ, predstava, Dubrovačke ljetne igre, eclectic, eclectic.hr
Čarolija je, u slučaju ove izvedbe, glazba, pomoću koje je Knežev dvor pretvoren i u svemir i u pustinju i pokušavajući u djeci probuditi upravo ono što i samo djelo pokušava - da vide i ono čega nema, ono što je samo naznačeno, da vježbaju svoju maštu. Polazište za scenska rješenja pronađena su upravo u uvodu same pripovijetke, u priči o crtežu zmijskog cara koji je pojeo slona, a u kojem odrasli ljudi vide samo šešir. Kroz animaciju papira i drugih objekata, igru između glazbe i čovjeka, rastvoren je prostor između stvarnosti i kazališne iluzije, udahnut život neživim stvarima i učinjeno nevidljivo vidljivim. "Mali princ" nastao je  prema slavnom romanu Antoinea de Saint-Exupéryja i praizvedenog u Kneževu dvoru na 70. Dubrovačkim ljetnim igrama. Glazbu je skladao Ivan Josip Skender, a režiju potpisao Hrvoje Korbar.


Predstavu "Mali princ" možete pogledati ovdje.
 
Izvor: Dubrovačke ljetne igre