Najbolji dokumentarci o modnim dizajnerima

Najbolji dokumentarci o modnim dizajnerima

„Valentino: The Last Emperor“

Jedan od najboljih načina da dobijete uvid u ono što vas zanima su dokumentarni filmovi. Danas vam donosimo najbolje dokumentarce o modnim dizajnerima

„Valentino: The Last Emperor“ (2008)

Dokumentarni film o karijeri i životu Valentina Garavanija. Film je producirao i režirao Matt Tyrnauer, dopisnik magazina Vanity Fair. Film je istraživanje jedinstvenog svijeta jednog od najpoznatijih talijanskih dizajnera, Valentina Garavanija. 

The Artist is Absent (2015)

Belgijski dizajner koji je mijenjao lica mode, no vrlo je rijetko pokazivao svoje. Intervjue nije davao, a publici se poklanjao iza zavjese. Nikad se nije fotografirao, vrlo je visok i nitko ne zna kako izgleda. Ali to je gotovo sve što znamo o njemu.

Kad smo čuli da je redateljica Alison Chernick snimila biografiju o Martinu Margielu, koja je premijerno prikazana na filmskom festivalu u Tribeci, bili smo uzbuđeni. Iako je ovaj dokumentarac snimljen uz punu podršku Margiele, on se u njemu nikada ne pojavljuje. (Dobili smo samo jedno: Jean Paul Gaultier, kojem je Margiela pomagao ranije u karijeri, kaže nam da je "Martin vrlo visok".) Dakle, kako napraviti biografiju o čovjeku koji se nikada nije pojavio na kameri? Kako bi dobili odgovore na to pitanje, morate pogledati film.

L'Amour Fou (2010)

Za svakoga tko je zainteresiran za modu i haute couture, L'Amour Fou je dokumentarac koji mora pogledati. Snimljen tijekom aukcije 2009. godine na kojoj je Yves Saint Laurent i Pierre Bergé impresivna umjetnička kolekcija rasprodana nakon smrti Saint Laurenta, dokumentarni film ispituje život svjetski poznatog dizajnera kroz oči njegovog partnera, kako u životu tako i u poslu. Bergé vrlo iskreno opisuje život jednog od najvećih imena mode 20. stoljeća. Film je režirao Pierre Thoretton.

Lagerfeld Confidential (2007)

Snimljen u Francuskoj, dokumentarni film prati Lagerfelda u svakodnevnom životu i na javnim događajima u razdoblju od 2004. do 2006. godine. U raznim scenama Lagerfeld, između ostalog, radi kao fotograf. Film je režirao Rodolphe Marconi.

Unzipped (1995)

Unzipped je američki dokumentarni film iz 1995. godine u režiji Douglasa Keevea. Prati modnog dizajnera Isaaca Mizrahija, Keeveova tadašnjeg partnera, kako planira i na kraju prikazuje svoju kolekciju iz jeseni 1994. godine. Film je stavio takav teret na njihovu vezu  da su  njih dvoje u konačnici prekinuli. 

Inside Dior (2017)

Inside Dior je promatračka dokumentarna serija koja će prikazati unutarnje funkcioniranje poznate modne kuće na njen 70. rođendan.