Debitantski roman koji je pomeo svjetsku književnu scenu: Anne Griffin 'Na kraju balade'

Debitantski roman koji je pomeo svjetsku književnu scenu: Anne Griffin 'Na kraju balade'

@tarashowa

Roman „Na kraju balade“ prvi je naslov autorice Anne Griffin. Svojim debitantskim romanom pomela je konkurenciju u cijelome svijetu, a publiku i kritiku ostavila bez daha.

Svi se slažu da je ovo roman s kakvim se još niste susreli, a nakon čitanja nećete ga tako lako zaboraviti. Da se radi o posebnom romanu dokazuju i brojna priznanja. Anne Griffin dobitnica je nagrada John McGahern i Irish Book Awards za najbolji debitantski roman, a bila je u užem izboru i za Hennessy, nagradu za novu irsku književnost, nagradu za kratku priču tjednika The Sunday Business Post, te za Goodreadsovu nagradu u kategoriji za najbolji debitantski roman. U manje od godinu dana od objavljivanja „Na kraju balade“ preveden je na šesnaest jezika, a na hrvatski ga je prevela Mirna Čubranić.
Na kraju balade, Anne Griffin, roman, Mozaik knjiga
RADNJA:

U baru otmjenog hotela u jednom irskom gradiću sjedi osamdeset četverogodišnji Maurice Hannigan. Sam je, kao i obično – iako je ova večer sve osim obična. Privucite stolac i napunite čašu, jer Maurice je napokon spreman ispričati svoju priču. Tijekom te večeri nazdravit će petero ljudi koji su mu najviše značili. Kroz te priče – o prešućenoj radosti i kajanju, skrivenoj tragediji, strastvenoj ljubavi koja nikad nije pronašla najbolji put – život jednog muškarca bit će ogoljen na snažan i pronicav način. Dirljiv i iskren u isti mah, glas Mauricea Hannigana pamtit ćete još dugo nakon što sve bude izrečeno. Priča ispričana u jednoj večeri. Priča o jednom životu.