5 filmova koji će vas odvesti na putovanje bez da izađete iz kuće

5 filmova koji će vas odvesti na putovanje bez da izađete iz kuće

unsplash

Gledajući filmove često u mašti otputujemo na neka nova mjesta, s obzirom na to da nam putovanja nisu na vidiku, donosimo 5 filmova koji će vam pomoći da otputujete barem u mašti.

Two for the Road

Two for the Road  britanski igrani film snimljen 1967. godine u režiji Stanleya Donena. Po žanru predstavlja mješavinu drame i romantične komedije. Protagonisti, koje tumače Albert Finney i Audrey Hepburn, su arhitekt i njegova supruga koja odlaze na Azurnu obalu, a radnja kroz flashbackove prikazuje kako su se upoznali, vjenčali, dobili djecu, ali i brojna iskušenja koja su njihov brak dovela u krizu.

Murder on the Orient Express

Murder on the Orient Express je britanski kriminalistički film iz 1974. kojeg je režirao Sidney Lumet s Albertom Finneyjem u ulozi belgijskog detektiva Herculea Poirota. Film je temeljen na istoimenom romanu Agathe Christie, jedom od njezinih najboljih literarnih ostvarenja. U filmu su se pojavila brojna poznata i renomirana glumačka imena među kojima su Anthony Perkins, Sean Connery, Vanessa Redgrave, Lauren Bacall, Michael York i Ingrid Bergman, koja je nagrađena Oscarom za najbolju sporednu žensku ulogu.

Out of Africa

Out of Africa je američki film iz 1985. godine. Redatelj je Sydney Pollack. Nastao je prema autobiografskoj knjizi "Moja Afrika" iz 1937. godine, koju je napisala Dankinja Karen Blixen pod pseudonimom Isak Dinesen. Film je osvojio 28 nagrada i 17 nominacija, uključujući i 7 dobivenih Oscara.- Dankinja Karen Blixen (Meryl Streep) po zanimanju je spisateljica. Udaje se za svog prijatelja Brora von Blixen-Fineckea (Klaus Maria Brandauer), kako bi dobila plemićku titulu. On se za nju oženio, jer je bio siromašan plemić, a Karen je imala novce, koji su mu trebali kao početni kapital. Zajedno odlaze u Keniju na plantažu kave. Puno vremena provodi sama, jer suprug često izbiva s plantaže boraveći u lovu. Da bi pobijedila dosadu, brine se o plantaži i druži se s dva muškarca. 

Before Sunrise

Film počinje kad Jesse upoznaje Celine na vlaku za Pariz. Započnu razgovarati u vlaku. Jesse putuje u Beč dok Celine odlazi u Pariz nakon što je posjetila svoju majku u Budimpešti. Kad dođu do Beča, Jesse upita Celine da mu se pridruži. Jesse uvjeri Celine riječima kako će za 10 ili 20 godina, možda biti nesretna u braku i možda će se pitati kojim bi tijekom išao njen život da je izabrala drugog muškarca, te da joj je ovo šansa da upozna samu sebe i da upozna njega. Njegovim riječima, on se opisuje kao "isti dosadni nemotivirani muškarac". Jesse bi trebao uhvatiti let za SAD rano ujutro, te čak nema dovoljno novca kako bi unajmio sobu preko noći, te on i Celine odlučuju kružiti ulicama Beča. Razmjenjuju svoja mišljenja i poglede na život i ljubav. 

Vicky Cristina Barcelona

Dvije mlade Amerikanke (Rebecca Hall i Scarlett Johansson ) zaljubljuju se u istog slikara (Javier Bardem) na ljetovanju u Španjolskoj Jedna je tradicionalna i odmjerena, a druga je slobodoumna djevojka umjetničke duše. Pored svega tu je i njegova bivša žena Marija.